Čitaj mi

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM КNJIGA I IZLOŽBA UMETNOSTI „ART EXPO“

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom otvaranju Međunarodnog sajma knjiga i Izložbe umetnosti „Art Expo“. Prisutnima su se obratili i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanovića, a književnik i akademik Goran Petrović svečano je otvorio Međunarodni sajam knjiga.

- Citirajući reči Matije Bećkovića koji je otvarajući prošlogodišnji sajam rekao „proglašavam Sajam knjiga u Novom Sadu zauvek otvorenim“, ne bih početak ovogodišnjeg sajma označio kao novi, već isključivo kao nastavak nečeg što je već otvoreno i što traje. Кnjiga se u gradu koji je do prošle godine bio evropska prestonica kulture ne zatvara. U gradu koji je nosio tako veliku i značajnu titulu možemo samo da ispisujemo i otvaramo stranice novih. Svaka manifestacija koja promoviše ljubav prema knjizi je dragocena, a posebno me raduje što se istovremeno održava i izložba umetnosti, dok nas Sajam obrazovanja očekuje u narednim danima. Čuvajmo zato kulturno jezgro naroda, jezik kroz pisanu reč i negujmo kulturu čitanja koja je baza napretka svakog društva – rekao je gradonačelnik Đurić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, usledila je dodela nagrade „Laza Кostić“, za najbolje književno delo objavljeno između dva Međunarodna sajma knjiga u Novom Sadu, koju je dobila Maja Trifunović, za knjigu „Gutači vatre“. Nagrada za najbolje delo u oblasti književnosti za decu pripala je Urošu Petroviću za knjigu „Bajke - prvih sedam“, a žiri je Nagradu za izdavački poduhvat godine dodelio Srpskom narodnom pozorištu za "Enciklopediju Srpskog narodnog pozorišta". Specijalna nagrada pripala je Izdavačkoj kući Prometej, Arhivu Vojvodine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Vukovoj zadužbini za Sabrana dela Dejana Medakovića.

Na Novosadskom sajmu od 7. do 13. marta, biće održani Sajam knjiga i 27. izložba umetnosti „Art Expo“, dok će 9. i 10. biti organizovan 18. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“. Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova, osim u petak, subotu i nedelju, kada će radno vreme biti od 10 do 21 čas.

Novi Sad, 7. mart 2023. godine