Читај ми

ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ НОВОСАДСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић присуствовао је свечаном отварању Међународног новосадског књижевног фестивала који се одржава од 24. до 28. августа, у организацији Друштва књижевника Војводине. У програмима јубиларног, десетог Фестивала учествује око 100 писаца, преводилаца, музичара и глумаца, а гости Фестивала биће и песници из САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Шпаније, Русије, Пољске, Бугарске, Румуније, Мађарске, Данске...

- Град Нови Сад је град истакнутих књижевних стваралаца који су задужили европску и светску књижевност у много чему. Овај Фестивал који већ десет година окупља еминентне књижевнике из целог света је додатна потврда те констатације. Вредност Фестивала је и у томе што слави писану реч на отвореном простору, позивајући тако и случајне пролазнике да застану, уживају и заинтересују се за књигу. У име Града Новог Сада могу само да се захвалим организаторима што Нови Сад постављају на једно од најважнијих места на мапи оваквих дешавања, и да кажем да ће, као и до сада, имати нашу пуну подршку – истакао је Вања Вученовић.

Фестивал је отворио Алпар Лошонц, филозофски  писац, један од најистакнутијих савремених филозофа у Србији и члан Организационог одбора Фестивала. У оквиру фестивала биће уручена 55. Бранкова награда Јелени Блануши за књигу ''Псеудотон'' у Сремским Карловцима, у свечаној сали Магистрата.

Међународни новосадски књижевни фестивал је у досадашњем трајању представио преко 800 песника и књижевника (од прозних писаца до критичара и филозофа), преко 150 преводилаца, око и 150 музичара, постајући један од најквалитенијих књижевних догађаја у Србији и у региону. Сваке године фестивал окупља од 1500 до 2000 посетилаца, представљајући Нови Сад као град са озбиљном књижевном културом. Фестивал је постао изузетно познат и поштован од САД, Мексика, Русије, Француске, Пољске до Данске, Румуније или Бугарске.

Места одржавања овогодишњег програма су Трг младенаца, Библиотека града Новог Сада, Свечана сала Сану у Новом Саду, Кафе Бистро, Клуб Абсолут, балкони у Змај Јовиној, Ресторан Марина, Магистрат у Сремским Карловцима, Брод тетар, Сомбор, Бачки Петровац, Сремска Митровица и Београд.

Нови Сад, 25. август 2015. године