Čitaj mi

OTVOREN MEĐUNARODNI NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je svečanom otvaranju Međunarodnog novosadskog književnog festivala koji se održava od 24. do 28. avgusta, u organizaciji Društva književnika Vojvodine. U programima jubilarnog, desetog Festivala učestvuje oko 100 pisaca, prevodilaca, muzičara i glumaca, a gosti Festivala biće i pesnici iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Španije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Danske...

- Grad Novi Sad je grad istaknutih književnih stvaralaca koji su zadužili evropsku i svetsku književnost u mnogo čemu. Ovaj Festival koji već deset godina okuplja eminentne književnike iz celog sveta je dodatna potvrda te konstatacije. Vrednost Festivala je i u tome što slavi pisanu reč na otvorenom prostoru, pozivajući tako i slučajne prolaznike da zastanu, uživaju i zainteresuju se za knjigu. U ime Grada Novog Sada mogu samo da se zahvalim organizatorima što Novi Sad postavljaju na jedno od najvažnijih mesta na mapi ovakvih dešavanja, i da kažem da će, kao i do sada, imati našu punu podršku – istakao je Vanja Vučenović.

Festival je otvorio Alpar Lošonc, filozofski pisac, jedan od najistaknutijih savremenih filozofa u Srbiji i član Organizacionog odbora Festivala. U okviru festivala biće uručena 55. Brankova nagrada Jeleni Blanuši za knjigu ''Pseudoton'' u Sremskim Karlovcima, u svečanoj sali Magistrata.

Međunarodni novosadski književni festival je u dosadašnjem trajanju predstavio preko 800 pesnika i književnika (od proznih pisaca do kritičara i filozofa), preko 150 prevodilaca, oko i 150 muzičara, postajući jedan od najkvalitenijih književnih događaja u Srbiji i u regionu. Svake godine festival okuplja od 1500 do 2000 posetilaca, predstavljajući Novi Sad kao grad sa ozbiljnom književnom kulturom. Festival je postao izuzetno poznat i poštovan od SAD, Meksika, Rusije, Francuske, Poljske do Danske, Rumunije ili Bugarske.

Mesta održavanja ovogodišnjeg programa su Trg mladenaca, Biblioteka grada Novog Sada, Svečana sala Sanu u Novom Sadu, Kafe Bistro, Klub Absolut, balkoni u Zmaj Jovinoj, Restoran Marina, Magistrat u Sremskim Karlovcima, Brod tetar, Sombor, Bački Petrovac, Sremska Mitrovica i Beograd.

Novi Sad, 25. avgust 2015. godine