Читај ми

ОТВОРЕН 2. ФЕСТИВАЛ “НОВИ САД – ТАНГО ГРАД“

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић заједно са амбасадором Аргентине његовом екселенцијом Рикардом Ф. Фернандезом отворио је 2. Фестивал “Нови Сад – танго град“ који организује удружење „Тодо танго“ уз подршку Града Новог Сада, а под покровитељством Амбасаде Аргентине у Београду. Фестивал се одржава од 21. до 23. августа, на више локација у Новом Саду, а прве вечери након свечаног отварања наступио је „Majrina piano duo & guests“.
- Нови Сад, као град који је препознатљив по култури и фестивалима, од прошле године богатији је за један изванредан догађај, који својом атрактивношћу и егзотиком, привлачи све бројнију публику. Нови Сад ће у ова три дана заиста постати престоница танга, који је краљ међу плесовима, и окупиће професионалце из Аргентине, колевке танга, земаља у региону и наравно наше земље. Уверен сам да ће и ова манифестација допринети нашем путу ка званичној титули Европске престонице културе 2021. године, а незванично Нови Сад то већ јесте. Град ће увек пружати снажну подршку култури, уметности и њиховим посленицима, јер представљају највеће богатство друштва, величајући духовне, нематеријане, па самим тим и непролазне вредности – рекао је Вања Вученовић и пожелео организаторима и посетиоцима успешан Фестивал.

Тангеросе очекује разноврсан летњи викенд са уметницима светске класе, аргентинским танго учитељима Аном Јариго и Хозеом Васкезом, који по први пут бораве у Србији. Централно плесно вече, биће одржано у “Еђшегу ”, најлепшој балској дворани у граду, док ће последње вечери фестивала уживати и плесачи и Новосађани. Плесаће се под звездама, на тераси Петроварадинске тврђаве, уз поглед на Дунав, Нови Сад и војвођанску равницу.

Како кажу представници удружења „Тодо Танго“ аргентински танго је 2009. године уврштен у листу Нематеријалне светске баштине UNESCO, а у свом изворном облику, под окриљем тог удружења у Новом Саду се негује од 2007. године.

Нови Сад, 21. август 2015. године