Čitaj mi

OTVOREN 2. FESTIVAL “NOVI SAD – TANGO GRAD“

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović zajedno sa ambasadorom Argentine njegovom ekselencijom Rikardom F. Fernandezom otvorio je 2. Festival “Novi Sad – tango grad“ koji organizuje udruženje „Todo tango“ uz podršku Grada Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Ambasade Argentine u Beogradu. Festival se održava od 21. do 23. avgusta, na više lokacija u Novom Sadu, a prve večeri nakon svečanog otvaranja nastupio je „Majrina piano duo & guests“.

- Novi Sad, kao grad koji je prepoznatljiv po kulturi i festivalima, od prošle godine bogatiji je za jedan izvanredan događaj, koji svojom atraktivnošću i egzotikom, privlači sve brojniju publiku. Novi Sad će u ova tri dana zaista postati prestonica tanga, koji je kralj među plesovima, i okupiće profesionalce iz Argentine, kolevke tanga, zemalja u regionu i naravno naše zemlje. Uveren sam da će i ova manifestacija doprineti našem putu ka zvaničnoj tituli Evropske prestonice kulture 2021. godine, a nezvanično Novi Sad to već jeste. Grad će uvek pružati snažnu podršku kulturi, umetnosti i njihovim poslenicima, jer predstavljaju najveće bogatstvo društva, veličajući duhovne, nematerijane, pa samim tim i neprolazne vrednosti – rekao je Vanja Vučenović i poželeo organizatorima i posetiocima uspešan Festival.

Tangerose očekuje raznovrsan letnji vikend sa umetnicima svetske klase, argentinskim tango učiteljima Anom Jarigo i Hozeom Vaskezom, koji po prvi put borave u Srbiji. Centralno plesno veče, biće održano u “Eđšegu ”, najlepšoj balskoj dvorani u gradu, dok će poslednje večeri festivala uživati i plesači i Novosađani. Plesaće se pod zvezdama, na terasi Petrovaradinske tvrđave, uz pogled na Dunav, Novi Sad i vojvođansku ravnicu.

Kako kažu predstavnici udruženja „Todo Tango“ argentinski tango je 2009. godine uvršten u listu Nematerijalne svetske baštine UNESCO, a u svom izvornom obliku, pod okriljem tog udruženja u Novom Sadu se neguje od 2007. godine.

Novi Sad, 21. avgust 2015. godine