Читај ми

ОТВАРАЊЕ ПРВОГ „SERBIA FASHION WEEK“ У НОВОМ САДУ

На конференцији за новинаре одржаној данас у Градској кући поводом отварања првог „Serbia Fashion Wеек“ у Новом Саду, председница Националне коморе за моду Србије Светлана Хорват је са председницима Националних Комора за моду из осам држава Европе потписала Протокол о сарадњи о бесплатној размени дизајнера, а у присуству саветника градоначелника Новог Сада Слободана Милића. Свечано отварање првог „Serbia Fashion Wеек“ биће одржано данас у здању Скупштине АП Војводине, а Град Нови Сад један је од покровитеља ове манифестације која ће трајати до 2. новембра.

На Европском фестивалу моде „Serbia Fashion Week“, током сва три дана трајања фестивала, своје радове ће изложбеном поставком представити еминетни модни фотографи, а SFW ће свечано отворити једно од највећих имена Париске високе моде Емерик Франсоа. У петак и суботу ће на Петроварадинској тврђави у „Титовим салонима“ своје колекције приказати дизајнери из Србије, Француске, Холандије, Мађарске, Бугарске, Малте, Португалије, Босне и Херцеговине и  Пољске. Интернационални медијски партнер SFW je FASHION ONE TV, тако да ће слика свих модних ревија са Петроварадинске тврђаве, обилазити три дана све континенте.

У складу са препорукама Савета Европске уније и статуса Републике Србије као кандидата за члана ЕУ, Национална комора за моду Србије добила је одобрење после гласања свих земаља чланица и тако постала 23. земља чланица Европског Модног Савета. Покретање „Serbia Fashion Week“ има за циљ да допринесе развоју културе и привреде у нашој земљи, као и да повеже домаћу модну сцену и индустрију са тржиштима у Европи и водећим центрима моде у свету. Прва српска Недеља моде биће подељена на две тематске целине – Висока мода и Урбана мода и одржаваће се на неколико атрактивних локација у Новом Саду, као што су Скупштина Војводине, Посланички клуб Скупштине Војводине, Змај Јовина улица, вила Станковић Чортановци и главни трг.

На овогодишњем „Serbia Fashion Week“ у Новом Саду биће представљене колекције познатих дизајнера из Европе, домаћи дизајнери, млади таленти, али и изложбене поставке уметничких фотографија, поставке из области примењене уметности, мултимедијалне изложбе дизајна и музички концерти.

Нови Сад, 31. октобар 2013. године