Čitaj mi

OTVARANJE PRVOG „SERBIA FASHION WEEK“ U NOVOM SADU

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj kući povodom otvaranja prvog „Serbia Fashion Week“ u Novom Sadu, predsednica Nacionalne komore za modu Srbije Svetlana Horvat je sa predsednicima Nacionalnih Komora za modu iz osam država Evrope potpisala Protokol o saradnji o besplatnoj razmeni dizajnera, a u prisustvu savetnika gradonačelnika Novog Sada Slobodana Milića. Svečano otvaranje prvog „Serbia Fashion Week“ biće održano danas u zdanju Skupštine AP Vojvodine, a Grad Novi Sad jedan je od pokrovitelja ove manifestacije koja će trajati do 2. novembra.

Na Evropskom festivalu mode „Serbia Fashion Week“, tokom sva tri dana trajanja festivala, svoje radove će izložbenom postavkom predstaviti eminetni modni fotografi, a SFW će svečano otvoriti jedno od najvećih imena Pariske visoke mode Emerik Fransoa. U petak i subotu će na Petrovaradinskoj tvrđavi u „Titovim salonima“ svoje kolekcije prikazati dizajneri iz Srbije, Francuske, Holandije, Mađarske, Bugarske, Malte, Portugalije, Bosne i Hercegovine i  Poljske. Internacionalni medijski partner SFW je FASHION ONE TV, tako da će slika svih modnih revija sa Petrovaradinske tvrđave, obilaziti tri dana sve kontinente.

U skladu sa preporukama Saveta Evropske unije i statusa Republike Srbije kao kandidata za člana EU, Nacionalna komora za modu Srbije dobila je odobrenje posle glasanja svih zemalja članica i tako postala 23. zemlja članica Evropskog Modnog Saveta. Pokretanje „Serbia Fashion Week“ ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, kao i da poveže domaću modnu scenu i industriju sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu. Prva srpska Nedelja mode biće podeljena na dve tematske celine – Visoka moda i Urbana moda i održavaće se na nekoliko atraktivnih lokacija u Novom Sadu, kao što su Skupština Vojvodine, Poslanički klub Skupštine Vojvodine, Zmaj Jovina ulica, vila Stanković Čortanovci i glavni trg.

Na ovogodišnjem „Serbia Fashion Week“ u Novom Sadu biće predstavljene kolekcije poznatih dizajnera iz Evrope, domaći dizajneri, mladi talenti, ali i izložbene postavke umetničkih fotografija, postavke iz oblasti primenjene umetnosti, multimedijalne izložbe dizajna i muzički koncerti.

Novi Sad, 31. oktobar 2013. godine