Читај ми

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ИГЊАТУ ПАВЛАСУ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за управу и прописе Милан Ђурић присуствовао је откривању спомен-плоче Игњату Павласу, адвокату, културном и националном посленику, старешини Сокола, знаменитом Новосађанину који је дао велики допринос приликом ослобођења града и организовања Велике народне скупштине у Новом Саду 25. новембра 1918. године.

Спомен-плоча је рад академског вајара Луке Кулића и постављена је на кући у којој је Игњат Павлас живео, у Железничкој улици бр. 10 у Новом Саду. Кућа је недавно адаптирана у угоститељски објекат „Macchiato House“, а на иницијативу власника Жељка Кркљуша израду плоче су финансирали „Macchiato House“ и Адвокатска комора Војводине.

- Част ми је и задовољство да у име Града Новог Сада присуствујем откривању спомен-плоче Игњату Павласу. Овај истакнути Новосађанин, доктор правних наука,  био је између осталог и старешина Соколског друштва и за време његовог манадата саграђен je и Соколски дом у ком се данас налази Позориште младих. Такође је био и оснивач првог Планинарског друштва Војводине, адвокат, један од оснивача Адвокатске коморе Војдводине и учесник Велике народне скупштине када је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. Нажалост, Игњат Павлас био је један од многих Новосађана који су на суров начин изгубили живот у Новосадској рацији. Постављањем ове спомен-плоче одајемо почаст великом родољубу, човеку који је то заслужио великим делима, а на нама је да ценимо тековине које нам је поставио и да заједнички радимо на промоцији највиших људских вредности - рекао је Милан Ђурић.

Власник угоститељског објекта „Macchiato House“ Жељко Кркљуш је подсетио да је Игњат Павлас био велики човек и хуманиста.

-Драго ми је што сам са својом породицом имао могућност да подизањем ове спомен–плоче отргнем од заборава људску величину као што је био Игњат Павлас- рекао је Жељко Кркљуш.

Адвокат Срђан Добросављев из Адвокатске коморе Војводине је нагласио да је велика част припадати професији за чији углед је, између осталих, веома заслужан и Игњат Павлас који је својим радом, посвећеношћу и делима допринео томе да адвокатура буде високо цењена на овим просторима.

Нови Сад, 31. јануар 2020. године