Čitaj mi

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA IGNјATU PAVLASU U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić prisustvovao je otkrivanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu, advokatu, kulturnom i nacionalnom posleniku, starešini Sokola, znamenitom Novosađaninu koji je dao veliki doprinos prilikom oslobođenja grada i organizovanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine.

Spomen-ploča je rad akademskog vajara Luke Kulića i postavlјena je na kući u kojoj je Ignjat Pavlas živeo, u Železničkoj ulici br. 10 u Novom Sadu. Kuća je nedavno adaptirana u ugostitelјski objekat „Macchiato House“, a na inicijativu vlasnika Želјka Krklјuša izradu ploče su finansirali „Macchiato House“ i Advokatska komora Vojvodine.

- Čast mi je i zadovolјstvo da u ime Grada Novog Sada prisustvujem otkrivanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu. Ovaj istaknuti Novosađanin, doktor pravnih nauka,  bio je između ostalog i starešina Sokolskog društva i za vreme njegovog manadata sagrađen je i Sokolski dom u kom se danas nalazi Pozorište mladih. Takođe je bio i osnivač prvog Planinarskog društva Vojvodine, advokat, jedan od osnivača Advokatske komore Vojdvodine i učesnik Velike narodne skupštine kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kralјevini Srbiji. Nažalost, Ignjat Pavlas bio je jedan od mnogih Novosađana koji su na surov način izgubili život u Novosadskoj raciji. Postavlјanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikom rodolјubu, čoveku koji je to zaslužio velikim delima, a na nama je da cenimo tekovine koje nam je postavio i da zajednički radimo na promociji najviših lјudskih vrednosti - rekao je Milan Đurić.

Vlasnik ugostitelјskog objekta „Macchiato House“ Želјko Krklјuš je podsetio da je Ignjat Pavlas bio veliki čovek i humanista.

-Drago mi je što sam sa svojom porodicom imao mogućnost da podizanjem ove spomen–ploče otrgnem od zaborava lјudsku veličinu kao što je bio Ignjat Pavlas- rekao je Želјko Krklјuš.

Advokat Srđan Dobrosavlјev iz Advokatske komore Vojvodine je naglasio da je velika čast pripadati profesiji za čiji ugled je, između ostalih, veoma zaslužan i Ignjat Pavlas koji je svojim radom, posvećenošću i delima doprineo tome da advokatura bude visoko cenjena na ovim prostorima.

Novi Sad, 31. januar 2020. godine