Читај ми

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-БИСТА АЛЕКСАНДРУ БЕРИЋУ

Поводом обележавања стогодишњице Речне флотиле, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и капетан бојног брода и командант Речне флотиле Војске Србије Андрија Андрић открили су спомен-бисту хероју Александру Берићу команданту ратног брода Речног монитора '' Драва''.

- У име Града Новог Сада и у своје лично име желим да честитам велики празник свим припадницима Речне флотиле. Данас не обележавамо само тај важан јубилеј већ исправљамо једну историјску неправду, то јест враћамо команданта Берића кући. Драго ми је што смо имали част да заједно са представницима Речне флотиле откријемо ову спомен бисту великом команданту по којем касарна и носи име. Волео бих да Србија има што више људи као што је био Александар Берић, али да нам буду живи и здрави и да што више наших модерних бродова буде на рекама искључиво у циљу мира и развоја наше државе – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима Андрије Андрића, Речна флотила располаже са 25 пловних објеката, 2 комплета понтонског моста, фибијским транспортерима и другом припадајућом опремом и спада у респектаблне речне флотиле региона.

- Након 74 године од погибије Александра Берића и потонућа краљевског монитора Драва, успели смо да подигнемо спомен Александру Берићу у Белегишу, а онда и спомен –бисту у овој касарни која носи његово име – рекао је Андрић и захвалио се градоначелнику и Граду Новом Саду на подршци.

Он је такође истакао да ће макета српског оклопног чамца ''Јадар'', који је 6. августа 1915. године потонуо, красити спомен собу касарне ''Александар Берић'' као симбол Речне флотиле Војске Србије.

Откривању спомен-бисте присуствовао је и адмирал у пензији Бошко Антић који је изразио велико задовољство што је, као је рекао, после вишедеценијске борбе, највећи херој априлског рата стављен на пиједестал како и заслужује.

Андрија Берић је рођен 1906. године у Новом Бечеју, а погинуо је 12. априла 1941. код Челарева. Услед напада немачке авијације Берић је, бранећи официрску част и поморско правило, потопљен заједно са својим бродом.

Нови Сад, 6. август 2015. године