Čitaj mi

OTKRIVENA SPOMEN-BISTA ALEKSANDRU BERIĆU

Povodom obeležavanja stogodišnjice Rečne flotile, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i kapetan bojnog broda i komandant Rečne flotile Vojske Srbije Andrija Andrić otkrili su spomen-bistu heroju Aleksandru Beriću komandantu ratnog broda Rečnog monitora '' Drava''.

- U ime Grada Novog Sada i u svoje lično ime želim da čestitam veliki praznik svim pripadnicima Rečne flotile. Danas ne obeležavamo samo taj važan jubilej već ispravljamo jednu istorijsku nepravdu, to jest vraćamo komandanta Berića kući. Drago mi je što smo imali čast da zajedno sa predstavnicima Rečne flotile otkrijemo ovu spomen bistu velikom komandantu po kojem kasarna i nosi ime. Voleo bih da Srbija ima što više ljudi kao što je bio Aleksandar Berić, ali da nam budu živi i zdravi i da što više naših modernih brodova bude na rekama isključivo u cilju mira i razvoja naše države – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima Andrije Andrića, Rečna flotila raspolaže sa 25 plovnih objekata, 2 kompleta pontonskog mosta, fibijskim transporterima i drugom pripadajućom opremom i spada u respektablne rečne flotile regiona.

- Nakon 74 godine od pogibije Aleksandra Berića i potonuća kraljevskog monitora Drava, uspeli smo da podignemo spomen Aleksandru Beriću u Belegišu, a onda i spomen –bistu u ovoj kasarni koja nosi njegovo ime – rekao je Andrić i zahvalio se gradonačelniku i Gradu Novom Sadu na podršci.

On je takođe istakao da će maketa srpskog oklopnog čamca ''Jadar'', koji je 6. avgusta 1915. godine potonuo, krasiti spomen sobu kasarne ''Aleksandar Berić'' kao simbol Rečne flotile Vojske Srbije.

Otkrivanju spomen-biste prisustvovao je i admiral u penziji Boško Antić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je, kao je rekao, posle višedecenijske borbe, najveći heroj aprilskog rata stavljen na pijedestal kako i zaslužuje.

Andrija Berić je rođen 1906. godine u Novom Bečeju, a poginuo je 12. aprila 1941. kod Čelareva. Usled napada nemačke avijacije Berić je, braneći oficirsku čast i pomorsko pravilo, potopljen zajedno sa svojim brodom.

Novi Sad, 6. avgust 2015. godine