Читај ми

ОТКРИВЕНА БИСТА ВОЈВОДИ ВОЈИСЛАВУ ТАНКОСИЋУ У КИСАЧУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је откривању бисте комитском војводи, мајору Војиславу Танкосићу које је организовало Удружење ратника-добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Танкосићева. Војислав Танкосић био је мајор српске војске, један од оснивача Црне руке и учесник најважнијих историјских догађаја у Србији, од Мајског преврата до Сарајевског атентата. Биста је изливена од бронзе и налази се у средишту кружне зелене површине унутар аутобуске окретнице на улазу у насеље Танкосићево, у Кисачу.

- Дошло је време истине и правде. Сада смемо да кажемо ко смо и шта смо и како је настало ово насеље. Дуго година су нас убеђивали да требамо да се стидимо наших предака, нисмо смели да кажемо да смо донели слободу на овим просторима, а као народ смо платили највећу цену. Страдални смо народ и веровали смо у слогу, а вратили су нам тако што су нас прогласили окупаторима. До јуче нисмо смели да споменмо војводу Танкосића, а и данас ће нас нападати гласна радикална мањина, јер им сметају патриотизам и истина, тумачећи да су ретроградни и не-европски. Војвода се борио за слободу и част, ишао је тамо где нико није смео и помагао народу где је било најпотребније. Ишао је на косовски вилајет, у варадарску Македонију и чувао Србе који су и тада били угрожени на својим огњиштима. И данас кажу да Срби не треба да живе на Косову, а Богу хвала на јунацима, какав је био и војвода Танкосић. Насеље Танкосићево настало је одлуком краља Александра првог Карађорђевића да солунски добровољци добију ново место становања. Дух предака треба да преносимо на своје потомке, и да не чекамо 100 година да кажемо истину – нагласио је градоначелник Милош Вучевић. Он је грађанима Кисача рекао да ће коначно имати решено питање канализације, захваљујући подршци државе Србије, те да је то инвестиција вредна 700 милиона динара. Вучевић је такође најавио да ће бити урађен пут Танкосићево-Степановићево, на иницијативу становника тих места.

Бисту војводи, мајору Војиславу Танкосићу је са градоначелником открио Владислав Парежанин, најстарији потомак оснивача Танкосићева, а након поздравних речи о лику и делу војводе Танкосића, уследио је богат културни програм. Том приликом, одржана је и промоција књиге „Танкосићево у слици и речи 1919–2019“ аутора Невенке Рончевић, Драгана Чучковића и Јелене Рончевић.

Нови Сад, 7. новембар 2021. године