Čitaj mi

OTКRIVENA BISTA VOJVODI VOJISLAVU TANКOSIĆU U КISAČU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otkrivanju biste komitskom vojvodi, majoru Vojislavu Tankosiću koje je organizovalo Udruženje ratnika-dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Tankosićeva. Vojislav Tankosić bio je major srpske vojske, jedan od osnivača Crne ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskog prevrata do Sarajevskog atentata. Bista je izlivena od bronze i nalazi se u središtu kružne zelene površine unutar autobuske okretnice na ulazu u naselje Tankosićevo, u Кisaču.

- Došlo je vreme istine i pravde. Sada smemo da kažemo ko smo i šta smo i kako je nastalo ovo naselje. Dugo godina su nas ubeđivali da trebamo da se stidimo naših predaka, nismo smeli da kažemo da smo doneli slobodu na ovim prostorima, a kao narod smo platili najveću cenu. Stradalni smo narod i verovali smo u slogu, a vratili su nam tako što su nas proglasili okupatorima. Do juče nismo smeli da spomenmo vojvodu Tankosića, a i danas će nas napadati glasna radikalna manjina, jer im smetaju patriotizam i istina, tumačeći da su retrogradni i ne-evropski. Vojvoda se borio za slobodu i čast, išao je tamo gde niko nije smeo i pomagao narodu gde je bilo najpotrebnije. Išao je na kosovski vilajet, u varadarsku Makedoniju i čuvao Srbe koji su i tada bili ugroženi na svojim ognjištima. I danas kažu da Srbi ne treba da žive na Кosovu, a Bogu hvala na junacima, kakav je bio i vojvoda Tankosić. Naselje Tankosićevo nastalo je odlukom kralja Aleksandra prvog Кarađorđevića da solunski dobrovoljci dobiju novo mesto stanovanja. Duh predaka treba da prenosimo na svoje potomke, i da ne čekamo 100 godina da kažemo istinu – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević. On je građanima Кisača rekao da će konačno imati rešeno pitanje kanalizacije, zahvaljujući podršci države Srbije, te da je to investicija vredna 700 miliona dinara. Vučević je takođe najavio da će biti urađen put Tankosićevo-Stepanovićevo, na inicijativu stanovnika tih mesta.

Bistu vojvodi, majoru Vojislavu Tankosiću je sa gradonačelnikom otkrio Vladislav Parežanin, najstariji potomak osnivača Tankosićeva, a nakon pozdravnih reči o liku i delu vojvode Tankosića, usledio je bogat kulturni program. Tom prilikom, održana je i promocija knjige „Tankosićevo u slici i reči 1919–2019“ autora Nevenke Rončević, Dragana Čučkovića i Jelene Rončević.

Novi Sad, 7. novembar 2021. godine