Читај ми

ОТКРИВАЊЕ И ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕН – ПЛОЧЕ ЈЕЛИЦИ БЕЛОВИЋ БЕРНАЏИКОВСКОЈ

 

Среда, 22. септембар 2021. године
12.00 часова
Успенско гробље, Улица Новосадског сајма

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствоваће откривању и освећењу спомен – плоче Јелици Беловић Бернаџиковској. Догађају ће такође присуствовати представници Кола српских сестара Епархије бачке које је иницијатор постављања тог спомен обележја, Одбора за спровођење Одлуке о постављању спомен-плоче и Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Јелица Беловић Бернаџиковска била је најбољи познавалац српског народног ткања и веза с краја 19. и почетка 20. века, те је Коло српских сестара препознало вредност њеног мултидисциплинарног ручног и интелектуалног рада и предложило Савету за културу да се постављањем спомен-плоче овој знаменитој Српкињи ода признање и захвалност за допринос богатству српске културе и традиције.

Скупштина Града Новог Сада је 17. септембра 2019. године донела Одлуку о постављању  спомен-плоче Јелици Беловић Бернаџиковској у Новом Саду. Спомен-плоча, димензија 80 х 60 cm, израђена од мермера у белој боји, постављена је на унутрашњој страни источног зида на Успенском гробљу.

Нови Сад, 21. септембар 2021. године