Čitaj mi

OTKRIVANјE I OSVEĆENјE SPOMEN – PLOČE JELICI BELOVIĆ BERNADžIKOVSKOJ

 

Sreda, 22. septembar 2021. godine
12.00 časova
Uspensko groblјe, Ulica Novosadskog sajma

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovaće otkrivanju i osvećenju spomen – ploče Jelici Belović Bernadžikovskoj. Događaju će takođe prisustvovati predstavnici Kola srpskih sestara Eparhije bačke koje je inicijator postavlјanja tog spomen obeležja, Odbora za sprovođenje Odluke o postavlјanju spomen-ploče i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Jelica Belović Bernadžikovska bila je najbolјi poznavalac srpskog narodnog tkanja i veza s kraja 19. i početka 20. veka, te je Kolo srpskih sestara prepoznalo vrednost njenog multidisciplinarnog ručnog i intelektualnog rada i predložilo Savetu za kulturu da se postavlјanjem spomen-ploče ovoj znamenitoj Srpkinji oda priznanje i zahvalnost za doprinos bogatstvu srpske kulture i tradicije.

Skupština Grada Novog Sada je 17. septembra 2019. godine donela Odluku o postavlјanju  spomen-ploče Jelici Belović Bernadžikovskoj u Novom Sadu. Spomen-ploča, dimenzija 80 h 60 cm, izrađena od mermera u beloj boji, postavlјena je na unutrašnjoj strani istočnog zida na Uspenskom groblјu.

Novi Sad, 21. septembar 2021. godine