Читај ми

ОКРУГЛИ СТО „ЧИТАЊЕ КАО МИСАОНИ ПРОЦЕС“

Један од традиционалних програма Салона књига на Новосадском сајму је дводневна манифестација "Дани библиотека и библиотекара", у оквиру које је одржан Округли сто на тему "Читање као мисаони процес: књига и читање данас". У уводном делу програма, присутне је поздравила чланица Градског већа за културу Миланка Бркић која је том приликом указала на значај школских библиотекара којима је поручила да остану искрени и одговорни, као и да ће књигу најбоље сачувати уколико је поделе са другима.

- Читање је један од најсавршенијих начна да сагледамо проблеме, размишљамо о њима, па самим тим и да их решавамо. Иако у 21. веку различите мултимедијалне форме имају примат над књигом, не треба да заборавимо колико је она важна и да као друштво подржимо сваку иницијативу која промовише читање - изјавила је Миланка Бркић.

У току трајања манифестације "Дани библиотека и библиотекара" реализују се садржаји који обухватају многа питања која се односе на професионализацију струке, позицију књиге и феноменологију читања, због чега је тематски Округли сто централни догађај првог дана, а стручно образовање главни програм другог дана манифестације. Полазећи од чињенице да су криза читања и значај књиге у друштву, у суштини, општедруштвени проблем у чије решавање морају да се укључе многи релевантни чиниоци, учесници Округлог стола су библиотекари, издавачи, књижевници и професори који, у конструктивном разговору, аргументовано и искуствено артикулишу проблеме и предлажу решења.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић је истакао да је повод за разговор на овогодишњем Округлом столу књига проф. др Павла Илића и групе аутора „Читањем ка стварању, стварањем ка читању“.

- Живимо у друштву чији је вредносни систем у озбиљној кризи. Овим окупљањем ми желимо да вратимо књигу у фокус интересовања заједнице - изјавио је Драган Којић и додао - Ако је ланац у читању, друштво, породица и школа, ни једна карика не сме да закаже, јер ће нам у том случају, колико год био снажан и добро сачињен, овај важан ланац пући.

Нови Сад, 3. март 2014. године