Čitaj mi

OKRUGLI STO „ČITANјE KAO MISAONI PROCES“

Jedan od tradicionalnih programa Salona knjiga na Novosadskom sajmu je dvodnevna manifestacija "Dani biblioteka i bibliotekara", u okviru koje je danas održan Okrugli sto na temu "Čitanje kao misaoni proces: knjiga i čitanje danas". U uvodnom delu programa, prisutne je pozdravila članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić koja je tom prilikom ukazala na značaj školskih bibliotekara kojima je poručila da ostanu iskreni i odgovorni, kao i da će knjigu najbolјe sačuvati ukoliko je podele sa drugima.

- Čitanje je jedan od najsavršenijih načna da sagledamo probleme, razmišlјamo o njima, pa samim tim i da ih rešavamo. Iako u 21. veku različite multimedijalne forme imaju primat nad knjigom, ne treba da zaboravimo koliko je ona važna i da kao društvo podržimo svaku inicijativu koja promoviše čitanje - izjavila je Milanka Brkić.

U toku trajanja manifestacije "Dani biblioteka i bibliotekara" realizuju se sadržaji koji obuhvataju mnoga pitanja koja se odnose na profesionalizaciju struke, poziciju knjige i fenomenologiju čitanja, zbog čega je tematski Okrugli sto centralni događaj prvog dana, a stručno obrazovanje glavni program drugog dana manifestacije. Polazeći od činjenice da su kriza čitanja i značaj knjige u društvu, u suštini, opštedruštveni problem u čije rešavanje moraju da se uklјuče mnogi relevantni činioci, učesnici Okruglog stola su bibliotekari, izdavači, književnici i profesori koji, u konstruktivnom razgovoru, argumentovano i iskustveno artikulišu probleme i predlažu rešenja.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić je istakao da je povod za razgovor na ovogodišnjem Okruglom stolu knjiga prof. dr Pavla Ilića i grupe autora „Čitanjem ka stvaranju, stvaranjem ka čitanju“.

- Živimo u društvu čiji je vrednosni sistem u ozbilјnoj krizi. Ovim okuplјanjem mi želimo da vratimo knjigu u fokus interesovanja zajednice - izjavio je Dragan Kojić i dodao - Ako je lanac u čitanju, društvo, porodica i škola, ni jedna karika ne sme da zakaže, jer će nam u tom slučaju, koliko god bio snažan i dobro sačinjen, ovaj važan lanac pući.

Novi Sad, 3. mart 2014. godine