Читај ми

ОДРЖАНА ТРИБИНА О НАСИЉУ ПРЕМА ЖЕНАМА И ЗАКОНСКИМ МЕРАМА ЗАШТИТЕ

Помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић присуствовала је Трибини о насиљу према женама и законским мерама заштите „Кроз живот без насиља“. Трибина је део програма Завода за равноправност полова „Информисање јавности о мерама заштите у ситуацији насиља путем медија и кампања“ и активности које се организују у оквиру међународне Кампање „16 дана активизма борбе против насиља према женама“, а која се сваке године спроводи широм света у периоду од 25. новембра до 10. децембра.

Трибину су организовали Комисија за родну равноправност Скупштине Града Новог Сада и Завод за равноправност полова у оквиру „Програма за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима у АПВ за период 2015-2020. године“ који има за циљ да обавеже институције да маргинализоване групе жена, као што су жене са села, Ромкиње и жене са инвалидитетом, информише о мерама и ресурсима заштите од насиља и тако подигне њихов активизам у том правцу. Учесници трибине ће имати прилику да са стручњацима из ове области поразговарају о феномену насиља према женама, важности информисања и оснаживања жена како би се оне избориле са ситуацијом насиља, а такође ће бити представљен нови Закон о спречавању насиља у породици.

-Повод данашњег окупљања је веома озбиљна и комплексна тема и веома је важно да свако од нас да максималн допринос решавању проблема насиља у породици, односно према женама. Статистика је нажалост поражавајућа и говори нам колико је још посла пред нама свима, а најважније је да тај посао у континуитету обаваљамо. Велика је ствар што је усвојен нови Закон о спречавању насиља у породици који омогућава ефикасније и ригорозније мере према насилницима, али ипак суштина је у превенцији. То не смемо никада сметнути са ума, и заиста је важно медијски што више популарисати ову тему, причати са младима, омогућити им пуну психолошку подршку како би схватили да за насиље никада нема оправдања, и да нико није предодређен да буде жртва. Насилници су такође људи који имају емотивне, психолошке и социјалне проблеме, па је превентивни рад битан и у том смислу. Када се насиље већ догоди онда је кључ у рехабилитацији и социјализацији жртава тог процеса, а жртве су сви па и они који чине насиље- рекла је Љиљана Коковић и захвалила се Комисији за родну равноправност Скупштине Града Новог Сада и Заводу за равноправност полова што активно раде у овој сфери као и свима који доприносе смањивању ове негатвине појаве у друштву. 

Према статистичким подацима у првих шест месеци ове године у Србији је убијено 15 жена од стране партнера или мушког члана породице, а од почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, од јуна до септембра ове године, изречено је близу 7500 хитних мера. На трибини је истакнуто да борба против насиља према женама не сме да се своди на Сигурне куће и санирање већ насталих последица, већ мора да подразумева активну превенцију, оснаживање и информисање жена.

Нови Сад, 5. децембар 2017. године