Čitaj mi

ODRŽANA TRIBINA O NASILjU PREMA ŽENAMA I ZAKONSKIM MERAMA ZAŠTITE

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković prisustvovala je Tribini o nasilјu prema ženama i zakonskim merama zaštite „Kroz život bez nasilјa“. Tribina je deo programa Zavoda za ravnopravnost polova „Informisanje javnosti o merama zaštite u situaciji nasilјa putem medija i kampanja“ i aktivnosti koje se organizuju u okviru međunarodne Kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilјa prema ženama“, a koja se svake godine sprovodi širom sveta u periodu od 25. novembra do 10. decembra.

Tribinu su organizovali Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada i Zavod za ravnopravnost polova u okviru „Programa za zaštitu žena od nasilјa u porodici i partnerskim odnosima u APV za period 2015-2020. godine“ koji ima za cilј da obaveže institucije da marginalizovane grupe žena, kao što su žene sa sela, Romkinje i žene sa invaliditetom, informiše o merama i resursima zaštite od nasilјa i tako podigne njihov aktivizam u tom pravcu. Učesnici tribine će imati priliku da sa stručnjacima iz ove oblasti porazgovaraju o fenomenu nasilјa prema ženama, važnosti informisanja i osnaživanja žena kako bi se one izborile sa situacijom nasilјa, a takođe će biti predstavlјen novi Zakon o sprečavanju nasilјa u porodici.

-Povod današnjeg okuplјanja je veoma ozbilјna i kompleksna tema i veoma je važno da svako od nas da maksimaln doprinos rešavanju problema nasilјa u porodici, odnosno prema ženama. Statistika je nažalost poražavajuća i govori nam koliko je još posla pred nama svima, a najvažnije je da taj posao u kontinuitetu obavalјamo. Velika je stvar što je usvojen novi Zakon o sprečavanju nasilјa u porodici koji omogućava efikasnije i rigoroznije mere prema nasilnicima, ali ipak suština je u prevenciji. To ne smemo nikada smetnuti sa uma, i zaista je važno medijski što više popularisati ovu temu, pričati sa mladima, omogućiti im punu psihološku podršku kako bi shvatili da za nasilјe nikada nema opravdanja, i da niko nije predodređen da bude žrtva. Nasilnici su takođe lјudi koji imaju emotivne, psihološke i socijalne probleme, pa je preventivni rad bitan i u tom smislu. Kada se nasilјe već dogodi onda je klјuč u rehabilitaciji i socijalizaciji žrtava tog procesa, a žrtve su svi pa i oni koji čine nasilјe- rekla je Ljilјana Koković i zahvalila se Komisiji za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada i Zavodu za ravnopravnost polova što aktivno rade u ovoj sferi kao i svima koji doprinose smanjivanju ove negatvine pojave u društvu. 

Prema statističkim podacima u prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena od strane partnera ili muškog člana porodice, a od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilјa u porodici, od juna do septembra ove godine, izrečeno je blizu 7500 hitnih mera. Na tribini je istaknuto da borba protiv nasilјa prema ženama ne sme da se svodi na Sigurne kuće i saniranje već nastalih posledica, već mora da podrazumeva aktivnu prevenciju, osnaživanje i informisanje žena.

Novi Sad, 5. decembar 2017. godine