Читај ми

ОДРЖАНА ТРИБИНА "ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ШКОЛАМА"

Градска управа за образовање, Агенција за енергетику Града Новог Сада и Сименс д.о.о. Београд организовали су трибину под називом "Енергетска ефикасност у школама" на којој се разговарало о активностима на плану смањења утрошка енергије у школским установама у циљу испуњавања критеријума које прописује Европска унија.

Присутнима на трибини су се обратили заменик градоначелника др Саша Игић, члан Градског већа за образовање Милан Ђукић и директор Агенције за енергетику Дејан Ковач, након чега је у другом делу трибине представник Сименс д.о.о. Београд, кроз презентацију, појаснио конкретне проблеме са којим се суочавају данашње школе на пољу уштеде енергије и начине за њихово савлађивање.

- Јавност је слабо информисана да је један од услова уласка у ЕУ и смањење утрошка енергије, тј. енергетска ефикасност, а то значи да се мора смањити утрошак у износу од 20% да би се испунили европски критеријуми. Како је битно усагласити нормативе из области закона, образовања, економије, исто тако је и енергетика важан ресор, а то се може видети и по свим циљевима и плановима које је себи, и државама које су у фази пријема, прописала ЕУ. - истакао је заменик градоначелника др Саша Игић.

- Уштеда енергије у школама и свим другим јавним установама је приоритет, јер су трошкови по том основу велико оптерећење за буџет града. Градска управа за образовање у сарадњи са Агенцијом за енергетику има реалне планове да у наредном периоду покрене акције у области енергетске ефикасности, те да се оно што је сада код нас теорија, а у EУ устаљена пракса, спроведе у дело и омогући и практична примена решења из ове области. - истакао је члан Градског већа за образовање Милан Ђукић.

Директор Агенције за енергетику Града Новог Сада Дејан Ковач, рекао је да је Град Нови Сад први у Републици Србији који је у оквиру локалне самоуправе основао такав сектор. Он је појаснио да делокруг рада Агенције обухвата, између осталог, едукацију и информисање грађана Новог Сада о значају енергетске ефикасности.

На трибини је закључено да је, имајући у виду све користи од улагања у енергетску ефикасност школских објеката, јасно да је потребно што пре кренути у реализацију дугорочног пројекта повећања енергетске ефикасности и заштите животне средине у школама Новог Сада.

Нови Сад, 24. новембар 2009. године