Čitaj mi

ODRŽANA TRIBINA "ENERGETSKA EFIKASNOST U ŠKOLAMA"

Gradska uprava za obrazovanje, Agencija za energetiku Grada Novog Sada i Simens d.o.o. Beograd organizovali su tribinu pod nazivom "Energetska efikasnost u školama" na kojoj se razgovaralo o aktivnostima na planu smanjenja utroška energije u školskim ustanovama u cilju ispunjavanja kriterijuma koje propisuje Evropska unija.

Prisutnima na tribini su se obratili zamenik gradonačelnika dr Saša Igić, član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić i direktor Agencije za energetiku Dejan Kovač, nakon čega je u drugom delu tribine predstavnik Simens d.o.o. Beograd, kroz prezentaciju, pojasnio konkretne probleme sa kojim se suočavaju današnje škole na polju uštede energije i načine za njihovo savlađivanje.

- Javnost je slabo informisana da je jedan od uslova ulaska u EU i smanjenje utroška energije, tj. energetska efikasnost, a to znači da se mora smanjiti utrošak u iznosu od 20% da bi se ispunili evropski kriterijumi. Kako je bitno usaglasiti normative iz oblasti zakona, obrazovanja, ekonomije, isto tako je i energetika važan resor, a to se može videti i po svim ciljevima i planovima koje je sebi, i državama koje su u fazi prijema, propisala EU. - istakao je zamenik gradonačelnika dr Saša Igić.

- Ušteda energije u školama i svim drugim javnim ustanovama je prioritet, jer su troškovi po tom osnovu veliko opterećenje za budžet grada. Gradska uprava za obrazovanje u saradnji sa Agencijom za energetiku ima realne planove da u narednom periodu pokrene akcije u oblasti energetske efikasnosti, te da se ono što je sada kod nas teorija, a u EU ustaljena praksa, sprovede u delo i omogući i praktična primena rešenja iz ove oblasti. - istakao je član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić.

Direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada Dejan Kovač, rekao je da je Grad Novi Sad prvi u Republici Srbiji koji je u okviru lokalne samouprave osnovao takav sektor. On je pojasnio da delokrug rada Agencije obuhvata, između ostalog, edukaciju i informisanje građana Novog Sada o značaju energetske efikasnosti.

Na tribini je zaključeno da je, imajući u vidu sve koristi od ulaganja u energetsku efikasnost školskih objekata, jasno da je potrebno što pre krenuti u realizaciju dugoročnog projekta povećanja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u školama Novog Sada.

Novi Sad, 24. novembar 2009. godine