Читај ми

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКAДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА НОВОГ САДА

Поводом обележавања 1. фебруара Дана града Новог Сада у Српском народном позоришту одржана је Свечана академија на којој је градоначелник Новог Сада Игор Павличић уручио Фебруарску награду новинару Бори Отићу. Том приликом градоначелник је истакао да је Нови Сад и данас поносан што су, давне 1748. године, његови тадашњи становници, трговци, занатлије, учитељи, лекари, чиновници и други, хиљадама сопствених новчаних прилога подарили слободу своме граду.

- Марљивост, несебичност, умешност, толеранција, поштовање различитости и добрих традиција уз правовремен поглед унапред - учинили су Нови Сад онаквим какав је убрзо постао и какав је још уочљивије данас. Успешна мултинационална, мултикултурална и мултиконфесионална заједница препознатљива не само у Војводини и целој нашој земљи, него и у региону и преко његових граница као динамичан административни, привредни, културни и просветни центар који кроз сопствене иновативне пројекте и међународну сарадњу жели да потврди већ зацртани будући статус “двосмерних урбаних врата Европе”.
То на чему већ неколико година радимо и што смо лане јасно најавили као свој стратешки циљ данас поприма видљиве обрисе. Од заокруживања локалне инфраструктуре града и околине новим булеварима и новим ликом дунавског кеја па до старта градње новог, нашег колико и европског моста на Дунаву. Од примене најсавременијих технологија у свакодневном животу па до европски и светски значајних културних дешавања која нам ове године предстоје попут новосадског издања манифестације Европа кантат и великог окупљања најзначајнијих књижевних имена планете у нашем граду уз светски конгрес ПЕН-а. – рекао је градоначелник Павличић и нагласио да је овогодишњи добитник фебруарске награде Боривој Бора Отић, новинар који је, подједнако у својим ТВ и новинским записима, аутентични дух Новог Сада и Војводине осликао и исказао на изузетно самосвојан, упечатљив начин.

Након што му је уручено признање, аутор најгледаније емисије РТВ Војводине Бора Отић је рекао да је изузетно срећан што се у животу бави оним што жели, и обећао да ће још много тога занимљивог показати гледаоцима Петказања којима је и посветио Фебруарску награду.

У програму Свечане академије учествовали су Оркестар Миће Јанковића, Мешовити хор КУД "Светозар Марковић", Оркестар хармоника АКУД "Соња Маринковић" и Музичке школе "Исидор Бајић", Клапа "Панон" Нови Сад, драмски уметник Драган Којић, бенд "Апсолутно романтично", СКЦ "Павел Јозеф-Шафарик" и 'City dance studio'.

Нови Сад, 1. фебруар 2011. године