Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA GRADA NOVOG SADA

Povodom obeležavanja 1. februara Dana grada Novog Sada u Srpskom narodnom pozorištu održana je Svečana akademija na kojoj je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić uručio Februarsku nagradu novinaru Bori Otiću. Tom prilikom gradonačelnik je istakao da je Novi Sad i danas ponosan što su, davne 1748. godine, njegovi tadašnji stanovnici, trgovci, zanatlije, učitelji, lekari, činovnici i drugi, hiljadama sopstvenih novčanih priloga podarili slobodu svome gradu.

- Marljivost, nesebičnost, umešnost, tolerancija, poštovanje različitosti i dobrih tradicija uz pravovremen pogled unapred - učinili su Novi Sad onakvim kakav je ubrzo postao i kakav je još uočljivije danas. Uspešna multinacionalna, multikulturalna i multikonfesionalna zajednica prepoznatljiva ne samo u Vojvodini i celoj našoj zemlji, nego i u regionu i preko njegovih granica kao dinamičan administrativni, privredni, kulturni i prosvetni centar koji kroz sopstvene inovativne projekte i međunarodnu saradnju želi da potvrdi već zacrtani budući status “dvosmernih urbanih vrata Evrope”.
To na čemu već nekoliko godina radimo i što smo lane jasno najavili kao svoj strateški cilj danas poprima vidljive obrise. Od zaokruživanja lokalne infrastrukture grada i okoline novim bulevarima i novim likom dunavskog keja pa do starta gradnje novog, našeg koliko i evropskog mosta na Dunavu. Od primene najsavremenijih tehnologija u svakodnevnom životu pa do evropski i svetski značajnih kulturnih dešavanja koja nam ove godine predstoje poput novosadskog izdanja manifestacije Evropa kantat i velikog okupljanja najznačajnijih književnih imena planete u našem gradu uz svetski kongres PEN-a. – rekao je gradonačelnik Pavličić i naglasio da je ovogodišnji dobitnik februarske nagrade Borivoj Bora Otić, novinar koji je, podjednako u svojim TV i novinskim zapisima, autentični duh Novog Sada i Vojvodine oslikao i iskazao na izuzetno samosvojan, upečatljiv način.

Nakon što mu je uručeno priznanje, autor najgledanije emisije RTV Vojvodine Bora Otić je rekao da je izuzetno srećan što se u životu bavi onim što želi, i obećao da će još mnogo toga zanimljivog pokazati gledaocima Petkazanja kojima je i posvetio Februarsku nagradu.

U programu Svečane akademije učestvovali su Orkestar Miće Jankovića, Mešoviti hor KUD "Svetozar Marković", Orkestar harmonika AKUD "Sonja Marinković" i Muzičke škole "Isidor Bajić", Klapa "Panon" Novi Sad, dramski umetnik Dragan Kojić, bend "Apsolutno romantično", SKC "Pavel Jozef-Šafarik" i 'City dance studio'.

Novi Sad, 1. februar 2011. godine