Читај ми

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 90 ГОДИНА НОВОСАДСКОГ САЈМА

На Новосадском сајму вечерас је одржана свечана академија поводом 90 година постојања ове најстарије сајамске куће у земљи, а свечано ју је отворио председник Републике Србије Томислав Николић.

- Деведесет година постојања Новосадског сајма говори о његовом квалитету, али и о виталности српског народа који раме уз раме са другим европским народима развија и негује трајне вредности. Задовољство ми је што заједно обележавамо овако значајан датум, а он чини да се поносим Војводином и оним што Србија у њој има. Током свог постојања, од првих трговачких и занатских изложби, па све до данашњих модерних манифестација, овај сајам је успешно испуњавао своју мисију обезбеђујући привреди приступ иновацијама и најмодернијим светским технологијама, као и приступ светском тржишту за пласман наших производа. Међународни пољопривредни сајам, као најважнија манифестација Новосадског сајма је истовремено и најважнији сајам те врсте у овом делу Европе. Србија има огроман пољопривредни потенцијал за чији ће развој баш Новосадски сајам одиграти значајну улогу. Сајам спаја покидане везе и саставља народе, а најбољи доказ за то је да је Република Хрватска ове године земља-партнер Пољопривредног сајма. Привреде наше две земље су у доброј мери комплементарне, потребни смо једни другима и можемо једни од других пуно да научимо - рекао је председник Републике Србије Томислав Николић честитавши домаћинима годишњицу којима је пожелео да истрају на путу развоја.

Присутнима се тим поводом обратио и градоначелник Новог Сада који је пожелео да и наредних девет деценија Новосадски сајам настави да се развија и доприноси економском бољитку.

- Поред немерљиве улоге за привреду Града и наше државе, за Новосађане сајам има и посебну вредност као место дружења и разноврсних програмских садржаја. Сајам који је у свету препознатљив под именом „Новосадски“, заједно са Новим Садом живи и расте 90 година, а као такав ће бити препознатљив и у наредних најмање девет деценија. Новосадски сајам непрекидно напредује и сваке године модернизује начин на који представља најновија достигнућа у различитим привредним гранама, а ја позивам руководство Сајма да искористи чињеницу да има максималну подршку од председника Републике, републичке владе и града Новог Сада да квалитетно испише нову страницу своје историје – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У име домаћина Новосадског сајма обратио се и директор Новосадског сајма Драган Лукач који је рекао да та најстарија сајамска кућа представља кључно место на којем се сусрећу привредници и  где се представљају нова технолошка достигнућа већ девет деценија, а  да историјат и традиција Новосадског сајма дају подршку за будуће успехе и у наредних 90 година.

На свечаној академији је уприличен пригодан програм у оквиру којег је приказан филм о историјату Новосадског сајма, а програм су својим извођењем увеличали и бројни уметници. Поводом овог јубилеја, а уочи почетка Пољопривредног сајма, у Синагоги је одржан концерт уметника из Републике Хрватске која је ове године земља-партнер Новосадском сајму, а којем је као почасни гост присуствовао и градоначелник Милош Вучевић. Наступили су Ђани Стипаничев, а поред њега, публика је у новосадској Синагоги могла да чује и клапу "Море" из Шибеника која је извела низ традиционалних песама, али и новије мелодије с далматинског поднебља.

Нови Сад, 17. мај 2013. године