Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 90 GODINA NOVOSADSKOG SAJMA

Na Novosadskom sajmu večeras je održana svečana akademija povodom 90 godina postojanja ove najstarije sajamske kuće u zemlji, a svečano ju je otvorio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

- Devedeset godina postojanja Novosadskog sajma govori o njegovom kvalitetu, ali i o vitalnosti srpskog naroda koji rame uz rame sa drugim evropskim narodima razvija i neguje trajne vrednosti. Zadovoljstvo mi je što zajedno obeležavamo ovako značajan datum, a on čini da se ponosim Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima. Tokom svog postojanja, od prvih trgovačkih i zanatskih izložbi, pa sve do današnjih modernih manifestacija, ovaj sajam je uspešno ispunjavao svoju misiju obezbeđujući privredi pristup inovacijama i najmodernijim svetskim tehnologijama, kao i pristup svetskom tržištu za plasman naših proizvoda. Međunarodni poljoprivredni sajam, kao najvažnija manifestacija Novosadskog sajma je istovremeno i najvažniji sajam te vrste u ovom delu Evrope. Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu. Sajam spaja pokidane veze i sastavlja narode, a najbolji dokaz za to je da je Republika Hrvatska ove godine zemlja-partner Poljoprivrednog sajma. Privrede naše dve zemlje su u dobroj meri komplementarne, potrebni smo jedni drugima i možemo jedni od drugih puno da naučimo - rekao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić čestitavši domaćinima godišnjicu kojima je poželeo da istraju na putu razvoja.

Prisutnima se tim povodom obratio i gradonačelnik Novog Sada koji je poželeo da i narednih devet decenija Novosadski sajam nastavi da se razvija i doprinosi ekonomskom boljitku.

- Pored nemerljive uloge za privredu Grada i naše države, za Novosađane sajam ima i posebnu vrednost kao mesto druženja i raznovrsnih programskih sadržaja. Sajam koji je u svetu prepoznatljiv pod imenom „Novosadski“, zajedno sa Novim Sadom živi i raste 90 godina, a kao takav će biti prepoznatljiv i u narednih najmanje devet decenija. Novosadski sajam neprekidno napreduje i svake godine modernizuje način na koji predstavlja najnovija dostignuća u različitim privrednim granama, a ja pozivam rukovodstvo Sajma da iskoristi činjenicu da ima maksimalnu podršku od predsednika Republike, republičke vlade i grada Novog Sada da kvalitetno ispiše novu stranicu svoje istorije – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U ime domaćina Novosadskog sajma obratio se i direktor Novosadskog sajma Dragan Lukač koji je rekao da ta najstarija sajamska kuća predstavlja ključno mesto na kojem se susreću privrednici i  gde se predstavljaju nova tehnološka dostignuća već devet decenija, a  da istorijat i tradicija Novosadskog sajma daju podršku za buduće uspehe i u narednih 90 godina.

Na svečanoj akademiji je upriličen prigodan program u okviru kojeg je prikazan film o istorijatu Novosadskog sajma, a program su svojim izvođenjem uveličali i brojni umetnici. Povodom ovog jubileja, a uoči početka Poljoprivrednog sajma, u Sinagogi je održan koncert umetnika iz Republike Hrvatske koja je ove godine zemlja-partner Novosadskom sajmu, a kojem je kao počasni gost prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević. Nastupili su Đani Stipaničev, a pored njega, publika je u novosadskoj Sinagogi mogla da čuje i klapu "More" iz Šibenika koja je izvela niz tradicionalnih pesama, ali i novije melodije s dalmatinskog podneblja.

Novi Sad, 17. maj 2013. godine