Читај ми

ОДРЖАНА СКУПШТИНА ЗАЈЕДНИЦЕ МАТИЧНИХ БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ

Седница Скупштине Заједнице матичних библиотека Србије којој су присуствовали директори 26 највећих библиотека одржана је данас у Читаоници Градске библиотеке у Новом Саду. На почетку седнице присутне чланове Скупштине поздравио је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

- Веома ми је драго што је новосадска библиотека домаћин седнице на којој се говори о најзначајнијим питањима и проблемима библиотечке делатности. Град Нови Сад, као одговорна локална самоуправа брине о својој Градској библиотеци. Задовољни смо радом те установе, а у наредном периоду активно ћемо се укључити у решавање проблема простора, као и библиотечког фонда, како би смо спремно дочекали 2021. годину када ће, надам се, Нови Сад постати Европска престоница културе - изјавио је Вања Вученовић.

Управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић објаснио је да су просторни услови за рад матичних јавних библиотека Републике Србије једна од главних тема данашње седнице и да је то проблем о којем се мора размишљати на време.

-Такође, биће речи и о развоју мрежа библиотека и умрежавању у виртуелну библиотеку Србије, како би књиге из библиотека биле доступне свим грађанима Србије без обзира на локацију на којој се налазе – додао је Ласло Блашковић.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић је истакао да у односу на оно што национални стандарди прописују, та установа културе не располаже довољним простором и изразио наду да ће тај проблем ускоро бити решен. Он је изразио задовољство што је Министарство културе Републике Србије препознало библиотеке као кључне установе културе и што ће Народна библиотека Србије бити национални агрегатор за највећи дигитални портал Европе - Еуропеану.

Нови Сад, 4. новембар 2015. године