Čitaj mi

ODRŽANA SKUPŠTINA ZAJEDNICE MATIČNIH BIBLIOTEKA SRBIJE

Sednica Skupštine Zajednice matičnih biblioteka Srbije kojoj su prisustvovali direktori 26 najvećih biblioteka održana je danas u Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu. Na početku sednice prisutne članove Skupštine pozdravio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

- Veoma mi je drago što je novosadska biblioteka domaćin sednice na kojoj se govori o najznačajnijim pitanjima i problemima bibliotečke delatnosti. Grad Novi Sad, kao odgovorna lokalna samouprava brine o svojoj Gradskoj biblioteci. Zadovoljni smo radom te ustanove, a u narednom periodu aktivno ćemo se uključiti u rešavanje problema prostora, kao i bibliotečkog fonda, kako bi smo spremno dočekali 2021. godinu kada će, nadam se, Novi Sad postati Evropska prestonica kulture - izjavio je Vanja Vučenović.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković objasnio je da su prostorni uslovi za rad matičnih javnih biblioteka Republike Srbije jedna od glavnih tema današnje sednice i da je to problem o kojem se mora razmišljati na vreme.

-Takođe, biće reči i o razvoju mreža biblioteka i umrežavanju u virtuelnu biblioteku Srbije, kako bi knjige iz biblioteka bile dostupne svim građanima Srbije bez obzira na lokaciju na kojoj se nalaze – dodao je Laslo Blašković.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić je istakao da u odnosu na ono što nacionalni standardi propisuju, ta ustanova kulture ne raspolaže dovoljnim prostorom i izrazio nadu da će taj problem uskoro biti rešen. On je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture Republike Srbije prepoznalo biblioteke kao ključne ustanove kulture i što će Narodna biblioteka Srbije biti nacionalni agregator za najveći digitalni portal Evrope - Europeanu.

Novi Sad, 4. novembar 2015. godine