Читај ми

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА НАЦИОНАЛНОГ МОДЕЛА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

У организацији Регионалне привредне коморе Јужнобачког управног округа одржана је промоција националног модела дуалног образовања у оквиру које је представљен нови образовни профил - техничар мехатронике, који је Регионална привредна комора активирала у сарадњи са предузећима „Neofyton“ д.о.о и „Adecco“ д.о.о из Новог Сада.

Присутнима на догађају обратила се чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и том приликом истакла да Град ради на спајању представника привреде и образовања и да ће, у сарадњи с ресорним министарством и другим релевантним чиниоцима, наставити да унапређује дуално образовање како би млади имали прилику да стекну значајне компетенције и да се лакше запосле.

- Наш циљ је млади остану да живе и раде у Новом Саду и активно радимо на томе да стуб економског развоја наше земље буде образовање за које, из буџета Града, издвајамо шест милијарди динара. У априлу ове године сачинили смо План уписа ученика у средње школе на територији Града Новог Сада, за школску 2021/2022. годину. Тај документ је заснован на реалним потребама привредног развоја локалне заједнице и тиме је створена перспектива да ученици након завршетка средње школе лакше нађу свој професионални ангажман. Такође, у нашем граду послују и у њега долазе успешне компаније које су у потрази за одређеним стручним профилима и веома ми је драго што су неке од њих исказале потребу и заинтересованост да се укључе у програм дуалног образовања јер тако наши ученици добијају прилику да током формалног образовања уђу у компаније и упознају се са реалним радним окружењем што доноси бенефите и њима и компанијама - изјавила је Дина Вучинић.

Она је указала на податке истраживања који показују да је око 70 одсто ученика који су похађали дуално образовање нашло посао у струци за коју су се школовали, а да је више него сваки трећи ученик остао да ради у компанији у којој је обучаван и након школовања. Регионална привредна комора Јужнобачког управног округа је најуспешнија комора у реализацији дуалног образовања а, тај успех се огледа у реализацији највећег броја образовних профила, подручја рада и броју акредитованих предузећа, уз партнерство привредника и средњих школа.

Према речима директорке Регионалне привредне коморе Оливере Симовић иако дуално образовање није на самом почетку прихваћено као модел који ће дати добре резултате, многе фирме су на тај начин стекле кадрове који су им од велике користи и који помажу у даљем напретку и њиховом развоју. Она је објаснила да је иницијатива за увођење дуалног образовања потекла из привреде која је годинама истицала да постоји недостатак кадрова у одређеним профилима, као и да постоји несклад између квалификације коју је неко стекао и онога што та особа зна да ради, па се догађало да обука коју су ученици требали да стекну кроз образовање спада на терет послодавца.

- Привредна комора Србије има законом поверена овлашћења за спровођење дуалног образовања. Сваке године, на основу изјава о намерама привредника, припремамо предлог које шаљемо Министарству просвете, науке и технолошког развоја, а на  основу тога Министарство припрема упис за следећу шклоску годину. Привредна комора такође утврђује испуњеност услова за учење кроз рад тзв. акредитације, води јавне евиденције и обавља друге послове  - рекла је Oливера Симовић и позвала све привреднике да до 30. новембра кандидују профиле који су им потребни за рад.

Промоцији која је одржана у пословној згради компаније „Neofyton“ д.о.о су присуствовали и представници најуспешнијих средњих школа у систему дуалног образовања и представници компанија које су укључене у процес дуалног образовања у Јужнобачком управном округу. Поздрављајући присутне директор компаније „Neofyton“ Зоран Тадић истакао је да су представници те фирме пре пет година у сарадњи са Привредном комором започели иницијативу за активирање дуалног образовања у неколико смерова, сматрајући да је будућност развоја српске индустрије не само у новим технологијама, већ и у образовању младих и квалитетних људи.

Нови Сад, 2. новембар 2021. године