Читај ми

ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА „REBOOTING“ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствоваo je презентацији пројекта „Rebooting” у Свечаној сали Градске куће где су представници Омладинског савеза удружења Нови Сад - ОПЕНС, као носиоци пројекта “Подстицање младих за учешће у процесу ЕУ интеграција - Rebooting”, презентовали пројектне активности у оквиру истог. Уз финансијску подршку Европске Уније, покренут је тај трогодишњи пројекат (енгл: Responding to Enlargement Boost Through the Involvement of New Generations - REBOOTING), фокусиран на оснаживање младих у Војводини.

-Данашњи повод за окупљање у Новом Саду, јесте окупљање око исте идеје, а то је оснаживање младих у локалним заједницама, узимајући у обзир јединствене друштвене, културне и економске факторе у нашим градовима. Град Нови Сад 2019. године поносно је носио титулу Омладинске престонице Европе, а једно од најважнијих наслеђа овог пројекта јесте Омладински центар у Креативном Дистрикту, чиме смо поставили темеље првог омладинског центра у граду, али и шире. Радује нас што ће Суботица и Сомбор, чији представници су данас с нама, ускоро имати своје омладинске центре, инспирисане нашим примером. Драго ми је да ће се путем трогодишњег пројекта „REBOOTING“, који финансира Европска унија, кроз различите активности подстицати млади за учешће у процесу ЕУ интеграција - рекао је Милан Ђурић.

Представљајући „Reebooting“, директор ОПЕНС-а Вукашин Гроздaновић, описао је пројекат као стварање сигурних простора за учешће младих и учење о европским вредностима у Војводини, односно стварање ресурсних центара за омладинску партиципацију и учење о ЕУ.

- Циљ нам је свакако и оснаживање омладинских организација које имплементирају различите омладинске активности везане за процес приступања ЕУ и ЕУ интеграције – рекао је Гроздановић.

Презентацији су присуствовали и партнери на пројекту, а то су представици Western Balkans Institut, Бечејско удружење младих, SINHRO (Панчево) и Сомборски едукативни центар, као и представници придружених партнерских градова - Кикинде, Сремске Митровице, Суботице и Зрењанина. Уз челнике поменута четири града, у Градској кући, присутни на презентацији су били и представници Сомбора, Панчева и Бечеја.

Након видео презентације, присутнима се обратио и представник делегације Европске уније у Србији која је подржалареализацију пројекта Екмел Чизмеџиоглу.

- Овај трогодишњеи пројекат смо подржали са око 620 000 евра, док цивилна друштва у Србији финансирамо у износу 6 до 7 милиона евра на годишњем нивоу  - рекао је Екмел Чизмеџиоглу.

Нови Сад, 20. фебруар 2024. године