Čitaj mi

ODRŽANA PREZENTACIJA PROJEКTA „REBOOTING“ U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je prezentaciji projekta „Rebooting” u Svečanoj sali Gradske kuće gde su predstavnici Omladinskog saveza udruženja Novi Sad - OPENS, kao nosioci projekta “Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija - Rebooting”, prezentovali projektne aktivnosti u okviru istog. Uz finansijsku podršku Evropske Unije, pokrenut je taj trogodišnji projekat (engl: Responding to Enlargement Boost Through the Involvement of New Generations - REBOOTING), fokusiran na osnaživanje mladih u Vojvodini.

-Današnji povod za okupljanje u Novom Sadu, jeste okupljanje oko iste ideje, a to je osnaživanje mladih u lokalnim zajednicama, uzimajući u obzir jedinstvene društvene, kulturne i ekonomske faktore u našim gradovima. Grad Novi Sad 2019. godine ponosno je nosio titulu Omladinske prestonice Evrope, a jedno od najvažnijih nasleđa ovog projekta jeste Omladinski centar u Кreativnom Distriktu, čime smo postavili temelje prvog omladinskog centra u gradu, ali i šire. Raduje nas što će Subotica i Sombor, čiji predstavnici su danas s nama, uskoro imati svoje omladinske centre, inspirisane našim primerom. Drago mi je da će se putem trogodišnjeg projekta „REBOOTING“, koji finansira Evropska unija, kroz različite aktivnosti podsticati mladi za učešće u procesu EU integracija - rekao je Milan Đurić.

Predstavljajući „Reebooting“, direktor OPENS-a Vukašin Grozdanović, opisao je projekat kao stvaranje sigurnih prostora za učešće mladih i učenje o evropskim vrednostima u Vojvodini, odnosno stvaranje resursnih centara za omladinsku participaciju i učenje o EU.

- Cilj nam je svakako i osnaživanje omladinskih organizacija koje implementiraju različite omladinske aktivnosti vezane za proces pristupanja EU i EU integracije – rekao je Grozdanović.

Prezentaciji su prisustvovali i partneri na projektu, a to su predstavici Western Balkans Institut, Bečejsko udruženje mladih, SINHRO (Pančevo) i Somborski edukativni centar, kao i predstavnici pridruženih partnerskih gradova - Кikinde, Sremske Mitrovice, Subotice i Zrenjanina. Uz čelnike pomenuta četiri grada, u Gradskoj kući, prisutni na prezentaciji su bili i predstavnici Sombora, Pančeva i Bečeja.

Nakon video prezentacije, prisutnima se obratio i predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji koja je podržalarealizaciju projekta Ekmel Čizmedžioglu.

- Ovaj trogodišnjei projekat smo podržali sa oko 620 000 evra, dok civilna društva u Srbiji finansiramo u iznosu 6 do 7 miliona evra na godišnjem nivou  - rekao je Ekmel Čizmedžioglu.

Novi Sad, 20. februar 2024. godine