Читај ми

ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ ДАНИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ “

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, присуствовао је  отварању националне конференције са међународним учешћем „ Дани социјалне заштите“, у амфитеатру „Спортског и пословног центра Војводина“ Нови Сад. Конференција се одржава у организацији Центра за социјални рад Града Новог Сада, и трајаће до 15. маја 2024. године.

- У Новосадском центру за социјални рад постоји систем подршке деци, одраслим и старима: Дневни боравак за децу и младе из породица у ризику, Прихватилиште за децу „Сигурна дечија кућа“, Прихватилиште за жене и децу угрожене породичним насиљем „Сигурна женска кућа“, Саветовалиште за брак и породицу, Свратишта за бескућнике, Свратиште за децу улице и слично. Овим институцијама ми бранимо свој корен и своју основну ћелију. У току 2023. године, око 30.000 грађана Града Новог Сада се обратило Центру за разне врсте права, мера и услуга, зато су и важни овакви сусрети, на којима се размењују знања и искуства, и важно је да што више говоримо о социјалним темама и из угла струке јер су ове теме најосетљивије. Овај податак нам говори колико је важно да овај сервис грађана буде јак и развијен јер очигледно постоји потреба да грађани имају јаку подршку свог града на овом пољу- рекао је градоначелник и додао да је од 2018. године број прималаца новчане социјалне помоћи опао у просеку за 2,5%, што је резултат економског оснаживања Србије и Новог Сада.

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Марина Видојевић истакла је да систем старатељства у Републици Србији фунционише добро, а циљ је да се додатно развије и унапреди, јер се јачина једне државе огледа у томе да свим грађанима буде равномерно пружена подршка и помоћ.

Испред Покрајинског секретеријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова присутнима се обратила Маја Раљић Никић, рекавши да су изазови у данашњем свету сложенији него ранијих година и да је неопходно да се ослонимо  на стручност и знање посебно искуство како би помоћ била равномерно пружена онима којима је то најпотребније.

Директорка Центра за социјални рад Града Новог Сада  Јелена Зорић захвалила је на подршци свим државним и градским институцијама и истакла да бригу о социјалној заштити треба препустити стручним, одговорним и посвећеним људима који су спремни да жртвују себе да би спасавали друге.

Нови Сад, 13. мај 2024. године