Читај ми

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ О БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Немања Вукчевић заједно са чланом Градског већа за комуналне послове Владимиром Стојковићем присуствоваo je конференцији за новинаре o безбедности у саобраћају у оквиру пројекта „Смањи гас“. Пројекат се реализује на територији Републике Србије под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре уз подршку Града Новог Сада и Савета за безбедност саобраћаја Града Новог Сада. Конференцији је присуствовала и промотер пројекта др Нада Мацура.

- Град Нови Сад ће увек подржавати овакве акције када је у питању безбедност саобраћаја у којима најмлађи могу да се упознају са саобраћајном културом и начином како да буду безбедни. Истакао бих и посебно задовољство због чињенице што је промотер ове акције др Нада Мацура која је позната широј јавности као особа која нас стално подсећа на важност очувања здравља. Све ове акције служе да би се спасили животи, и да бисмо допринели смањивању броја саобраћајних незгода са фаталним исходима - рекао је Немања Вукчевић.

Према речима Владимира Стојковића превенција је најмоћније и најефективније средство за спречавање негативних појава у било којој области, а посебно када је реч о саобраћају.

- Статистика о броју саобраћајних незгода и несрећа намеће потребу за едукативним програмима у које треба укључити најмлађе узрасте и перманентно их образовати кроз пројекате какав је и „Смањи гас“.  Он се реализује у сарадњи са републичким и стручним органима, као и са школама и предшколским установама и од великог је значаја, јер децу на време упознаје са правилним понашањем у саобраћају – рекао је са члан Градског већа за комуналне послове

Промотер пројекта др Нада Мацура је истакла значај очувања безбедности у сабраћају и неопходност  константне едукације деце и младих  у складу са осебеностима времена у којем живимо. 

- Овакве акција треба да трају стално како би се деца научила саобраћајној култури и то не само у градовима, јер треба едуковати децу која станују и ван градских подручја култури пешачења на путу. Посебан апел бих упутила младима да само трезвени и самосвесни седају за волан односно да то чине без употребе алкохола и психоактивних супстанци -  рекла је др Нада Мацура.

Након конферениције на Тргу слободе одржан je јавни час на којем су деца предшколског узраста имала прилику да се упознају са саобраћајним знацима, раскрсницама и да уз помоћ старијих ученика науче како се безбедно прелази улица. Активности су реализовати чланови Ауто-спортског клуба „PETRO MAX“ и вршњачки тим предвођен средњошколцима саобраћајне секције Саобраћајне школе „Пинки“.

Нови Сад, 18. септембар 2015. године