Читај ми

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „УМРЕЖЕНИ ЗА ПОБОЉШАЊЕ ПОЛОЖАЈА ЛГБТ ОСОБА У СРБИЈИ”

Конференција „Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији” одржана је у Нишу 27. и 28. јуна 2017. године, на којој су се окупиле локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ из седам градова Србије, и то: Новог Сада, Београда, Суботице, Крагујевца, Панчева, Ниша и Новог Пазара.

Тим поводом помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић присуствовала је конференцији и панел дискусији „Умрежавање актера на локалном нивоу–изазови и предности” и презентовала досадашњи рад новосадске Локалне мреже.

- Локална мрежа за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Града Новог Сада је основана са намером да се правовремено и свеобухватно одговори на проблем дискриминације припадница и припадника ове маргинализоване групе грађана, којa je у данашњем свету, па тако и у Србији табу тема. Циљ Локалне мреже је континуирани рад на заштити и пружању подршке ЛГБТ особама у области превенције и едукације, заштите жртава, спречавању насиља, говора мржње и кривичног гоњења. Оваква врста сарадње, различитих сектора, доприноси бољој координацији свих релевантних чинилаца, како би се спречила, али и јасно препознала дискриминација и заштитила права свих грађана и  грађанки. Ни један сектор не може сам да се бави овом проблематиком и зато је важна мултисекторска сарадња у пракси. Постојање Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Града Новог Сада мали је корак у борби за једнака права свих грађанки и грађана Републике Србије, Војводине и Новог Сада, али уједно и корак од историјске важности како би се ствари коначно покренуле са мртве тачке и да коначно до свих људи допре свест о томе како смо сви једнаки, неовисно о разликама које нас требају спајати, а не раздвајати- рекла је Љиљана Коковић.

Представници Центра за социјални рад Града Новог Сада и Полицијске управе Нови Сад такође су у оквиру панела изнели примере добре праксе директне подршке ЛГБТ особама у Граду Новом Саду  и истакли  значај сарадње међу институцијама.

Нови Сад, 29. јун 2017. године