Читај ми

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О РЕГИОНАЛНОЈ СТАБИЛНОСТИ

Конференција о регионалној стабилности коју организује Културни центар Новог Сада одржана је у клубу ''Трибина младих''. Реч је о једној врсти округлог стола, где су на тему регионалне стабилности, сарадње и добрих односа на постјугословенским просторима, говорили врсни и еминентни интелектуалци из региона, који су признати и изван постјугословенских и балканских оквира. Том догађају присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Сваки дијалог је позитивна ствар, а међурегионална сарадња је услов за политичку стабилност и економски развој. Културни центар је успео да привуче еминентне интелектуалце из региона, људе који се баве различитим областима друштвеног живота, а свима им је заједничка тема данашње конференције. Појам који мене највише асоцира на стабилност, сарадњу, повезивање, и носи снажну симболику је мост, а нас је јуче посетио Европски комесар управо поводом Жежељевог моста, на који дуго чекамо. Нови Сад је на темељу симболичних мостова промовисао себе као кандидата за Европску престоницу културе, а потом и освојио ту титулу за 2021. годину – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Учесници Конференције су стручњаци из различитих области као што су књижевност, филозофија, историја, право, политичке науке, економија, а то су проф. др Твртко Јаковина, проф. др Дејан Јовић, политички филозоф Драгољуб Којчић, проф. др Иво Висковић, адвокат и некадашњи министар правде у Влади Црне Горе Драган Шоћ, књижевник Мухарем Баздуљ, проф. др Селмо Цикотић, етнолог и антрополог проф. др Божидар Језерник и финансијски експерт и директор сектора у Народној банци Црне Горе др Маријана Митровић Мијатовић.

- Ја сам био осми разред основне школе када је започео рат, и читав мој дотадашњи живот се у једној ноћи променио, и када говорим о стабилности говорим из властитог искуства. Изван дневно политичке злоупотребе тог термина, за било коју заједницу стабилност је један од кључних фактора – казао је књижевник Мухарем Баздуљ.

Према речима директора Културног центра Новог Сада Бојана Панаотовића основна порука конференције јесте порука мира, сарадње и стабилности из којих проистиче бољи и квалитетнији живот за људе у региону. Како је најавио у плану је да се конференције, овакве или сличне тематике, одржавају сваке године у исто време, с пролећа и то у клубу ''Трибина младих''.

Нови Сад, 9. јун 2017. године