Čitaj mi

ODRŽANA KONFERENCIJA O REGIONALNOJ STABILNOSTI

Konferencija o regionalnoj stabilnosti koju organizuje Kulturni centar Novog Sada održana je u klubu ''Tribina mladih''. Reč je o jednoj vrsti okruglog stola, gde su na temu regionalne stabilnosti, saradnje i dobrih odnosa na postjugoslovenskim prostorima, govorili vrsni i eminentni intelektualci iz regiona, koji su priznati i izvan postjugoslovenskih i balkanskih okvira. Tom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Svaki dijalog je pozitivna stvar, a međuregionalna saradnja je uslov za političku stabilnost i ekonomski razvoj. Kulturni centar je uspeo da privuče eminentne intelektualce iz regiona, lјude koji se bave različitim oblastima društvenog života, a svima im je zajednička tema današnje konferencije. Pojam koji mene najviše asocira na stabilnost, saradnju, povezivanje, i nosi snažnu simboliku je most, a nas je juče posetio Evropski komesar upravo povodom Žeželјevog mosta, na koji dugo čekamo. Novi Sad je na temelјu simboličnih mostova promovisao sebe kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture, a potom i osvojio tu titulu za 2021. godinu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Učesnici Konferencije su stručnjaci iz različitih oblasti kao što su književnost, filozofija, istorija, pravo, političke nauke, ekonomija, a to su prof. dr Tvrtko Jakovina, prof. dr Dejan Jović, politički filozof Dragolјub Kojčić, prof. dr Ivo Visković, advokat i nekadašnji ministar pravde u Vladi Crne Gore Dragan Šoć, književnik Muharem Bazdulј, prof. dr Selmo Cikotić, etnolog i antropolog prof. dr Božidar Jezernik i finansijski ekspert i direktor sektora u Narodnoj banci Crne Gore dr Marijana Mitrović Mijatović.

- Ja sam bio osmi razred osnovne škole kada je započeo rat, i čitav moj dotadašnji život se u jednoj noći promenio, i kada govorim o stabilnosti govorim iz vlastitog iskustva. Izvan dnevno političke zloupotrebe tog termina, za bilo koju zajednicu stabilnost je jedan od klјučnih faktora – kazao je književnik Muharem Bazdulј.

Prema rečima direktora Kulturnog centra Novog Sada Bojana Panaotovića osnovna poruka konferencije jeste poruka mira, saradnje i stabilnosti iz kojih proističe bolјi i kvalitetniji život za lјude u regionu. Kako je najavio u planu je da se konferencije, ovakve ili slične tematike, održavaju svake godine u isto vreme, s proleća i to u klubu ''Tribina mladih''.

Novi Sad, 9. jun 2017. godine