Читај ми

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПАРТИЦИПАЦИЈИ И УНАПРЕЂЕЊУ ПОЛОЖАЈА МЛАДИХ У ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Конференцијa „Уважите нас, ми смо овде ...“ коју организује Повереник за заштиту равноправности, у сарадњи са удружњем „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС 2019“ одржана је данас у Културној станици „Еђшег“. Скупу посвећеном унапређењу положаја младих присуствовали су представници Канцеларија за младе, омладинских организација и медија које је у уводном делу поздравио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

- Унапређење  друштвеног положаја младих и стварање услова за остваривање њихових интереса један је од приоритета Града Новог Сада. Континуираним радом, успостављањем и одржавањем механизама за укључивање у друштвене процесе, трудимо се да подржимо младе и да им омогућимо да иницирају промене и да реализују своје идеје. Ови трајни механизми и подстицајно окружење које смо креирали за учешће младих у процесима доношења одлука, обезбедили су им чланство у Савету за младе на територији Града Новог Сада, у Комисији за доделу средстава јавних конкурса и омогућили учешће у процесу израде Локалног акционог плана политике за младе. Поред Локалног акционог плана политике за младе, Град Нови Сад и у оквиру других стратешких докумената из области привреде, културе и социјалне заштите препознаје и уважава младе као посебну категорију- рекао је Огњен Цвјетићанин истакавши да Нови Сад може бити пример другима како се води омладинска политика, јер су постигнути значајни резултати заједничким радом градских институција и младих, али и да су челници Града увек спремни да подрже омладинску политику и да учешће младих у процесу доношења одлука подигну на виши ниво.

Нa кoнфeрeнциjи су прeдстaвљeни рeзултaти анализе Упитника о партиципацији и унапређењу положаја младих у јединицама локалних самоуправа у Републици Србији, коју је израдио Повереник за заштиту равноправности. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да ти резултати нису мотивишући и да показују да млади у Србији немају довољно прилика да учествују у процесима доношења одлука, а недвосмислено су показали да то желе.

- Овом конференцијом дајемо мали допринос у борби против такве дискриминације, а свакако ћемо заједно са партнерима из ОПЕНС-а на основу резултата Упитника креирати препоруку мера за унапређење равноправности коју ћемо послати свим локалним самоуправама како би оне у складу са својим могућностима повећале учешће младих у доношењу одлука – рекла је Бранкица Јанковић и додала – Млади се најчешће жале на немогућност доношења одлука. Поред тога, један од разлога за њихов одлазак из земље је и дискриминација на тржишту рада. Немогуће је и не треба спречавати младе у томе, али важно је створити политичку, друштвену и економску стабилност да младима овде буде пријатно и да сви имају једнаке шансе. Добро је што је Држава препознала овај проблем и што се предузимају мере којима ће младе мотивисати да остану у земљи или да се врате.

Координатор Омладинске престонице Европе Нови Сад (ОПЕНС) 2019 Вукашин Гроздановић је истакао да стварање услова за останак младих у земљи велики изазов  и да су за стварање услова у којима ће они желети да остану овде важни међусекторска повезаност, дугорочни пројекти, као и континуирано финансирање програма и активности које спроводе омладинске организације.

Нови Сад, 28. новембар 2019. године