Читај ми

ОДРЖАНА ГОДИШЊА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ

Годишња Скупштина Олимпијског комитета Србије одржана је данас у Великој сали Скупштине Града Новог Сада. Догађају су присуствовали члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар и шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић, који је у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића примио поклон од председника Олимпијског комитета Србије Владе Дивца.

- Велика је част и задовољство што се Скупштина Олимпијског комитета Србије, најеминентнијег спортског савеза сваке државе, одржава у нашем граду. Међутим, морам да напоменем да је Нови Сад ту привилегију свакако заслужио. Тешко је набројати све тријумфе, медаље и спортске подвиге наших олимпијских тимова у које су уткани труд, жеља и умеће спортиста из Новог Сада - изјавио је Предраг Свилар и додао – Сигуран сам да ће и на наредним Олимпијским играма управо спортисти из нашег града донети радост свим поклоницима спорта у Србији. Нови Сад је спортски град, а чињеница да је наш суграђанин Момчило Тапавица први олимпијац у историји српског спорта само говори о томе да Олимпијски комитет у нашем граду није гост, већ да је, заједно са нама, у својој кући.

Председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац се захвалио представницима Града на гостопримству и истакао је да су у протеклој години обезбеђена сва потребна средства за реализацију програма Олимпијског комитета.

-У категоризацији Олимпијског комитета Србије према последњој одлуци Извршног одбора, а према предлогу Програмске комисије, тренутно имамо 59 индивидуалних спортиста и седам националних селекција, што јасно говори о томе да су у претходној години национални спортски савези и њихови спортисти радили квалитетно, а да је Олимпијски комитет Србије својим активностима у потпуности испратио и препознао сваки добар резултат – изјавио је Владе Дивац.

По завршетку седнице Скупштине, делегација Олимпијског комитета Србије и представници Града упутили су се у Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави где су присуствовали свечаном отварању изложбе „Тренуци за памћење: Олимпизам у Србији 1912 – 2012“. Изложба приказује најзначајније експонате из фундуса Фонда спорта и олимпизма и Олимпијског комитета Србије, као што су учесничка медаља са првих модерних Олимпијских игара у Атини 1896. године, сребрни тањирић са олимпијским круговима и потписом, носач за бакљу са Олимпијских игара у Берлину 1936. године, орден Богдана Сперњака са Олимпијаде у Берлину 1936. године и друге занимљиве експонате. Присутнима су се обратили председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац, бивши олимпијац Зоран Панчић и шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић, који је позвао Новосађане да посете изложбу која сведочи о највећим спортским достигнућима, о свим оним тренуцима који су постали саставни део нашег колективног памћења и представљају спортске вредности на које млађе генерације треба да се угледају. Изложба која обухвата период од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на 5. Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године, до успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Лондону, биће отворена до 28. априла.

Нови Сад, 16. април 2014. године