Čitaj mi

ODRŽANA GODIŠNJA SEDNICA SKUPŠTINE OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Godišnja Skupština Olimpijskog komiteta Srbije održana je danas u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Događaju su prisustvovali član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, koji je u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića primio poklon od predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divca.

- Velika je čast i zadovoljstvo što se Skupština Olimpijskog komiteta Srbije, najeminentnijeg sportskog saveza svake države, održava u našem gradu. Međutim, moram da napomenem da je Novi Sad tu privilegiju svakako zaslužio. Teško je nabrojati sve trijumfe, medalje i sportske podvige naših olimpijskih timova u koje su utkani trud, želja i umeće sportista iz Novog Sada - izjavio je Predrag Svilar i dodao – Siguran sam da će i na narednim Olimpijskim igrama upravo sportisti iz našeg grada doneti radost svim poklonicima sporta u Srbiji. Novi Sad je sportski grad, a činjenica da je naš sugrađanin Momčilo Tapavica prvi olimpijac u istoriji srpskog sporta samo govori o tome da Olimpijski komitet u našem gradu nije gost, već da je, zajedno sa nama, u svojoj kući.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac se zahvalio predstavnicima Grada na gostoprimstvu i istakao je da su u protekloj godini obezbeđena sva potrebna sredstva za realizaciju programa Olimpijskog komiteta.

-U kategorizaciji Olimpijskog komiteta Srbije prema poslednjoj odluci Izvršnog odbora, a prema predlogu Programske komisije, trenutno imamo 59 individualnih sportista i sedam nacionalnih selekcija, što jasno govori o tome da su u prethodnoj godini nacionalni sportski savezi i njihovi sportisti radili kvalitetno, a da je Olimpijski komitet Srbije svojim aktivnostima u potpunosti ispratio i prepoznao svaki dobar rezultat – izjavio je Vlade Divac. Po završetku sednice Skupštine, delegacija Olimpijskog komiteta Srbije i predstavnici Grada uputili su se u Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde su prisustvovali svečanom otvaranju izložbe „Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912 – 2012“. Izložba prikazuje najznačajnije eksponate iz fundusa Fonda sporta i olimpizma i Olimpijskog komiteta Srbije, kao što su učesnička medalja sa prvih modernih Olimpijskih igara u Atini 1896. godine, srebrni tanjirić sa olimpijskim krugovima i potpisom, nosač za baklju sa Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, orden Bogdana Spernjaka sa Olimpijade u Berlinu 1936. godine i druge zanimljive eksponate. Prisutnima su se obratili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, bivši olimpijac Zoran Pančić i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, koji je pozvao Novosađane da posete izložbu koja svedoči o najvećim sportskim dostignućima, o svim onim trenucima koji su postali sastavni deo našeg kolektivnog pamćenja i predstavljaju sportske vrednosti na koje mlađe generacije treba da se ugledaju.

Izložba koja obuhvata period od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na 5. Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine, do uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Londonu, biće otvorena do 28. aprila.

Novi Sad, 16. april 2014. godine