Читај ми

ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА ЛИЦА СТАРИЈИХ ОД 65 ГОДИНА О БЕЗБЕДНОМ УЧЕСТВОВАЊУ У САОБРАЋАЈУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је Едукацији лица старијих од 65 година о безбедном учествовању у саобраћају, одржаној у просторијама МЗ „7. јул“. Едукацију је организовала Градска управа за саобраћај и путеве Новог Сада, односно Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији Града Новог Сада.

- Важно нам је да се наши најстарији суграђани, због сопствене и опште безбедности,  владају у саобраћају савесно и одговорно и да имају појачану пажњу у вези са потенцијалним опасностима. Ово је прва од шест новосадских месних заједница у којима ће се разговарати о безбедности у саобраћају и усмерена је ка најстаријим учесницима у саобраћају, тј. особама старијим од 65 година. Едукације ће бити спроведене и у Месним заједницама „Бошко Буха“, „Ковиљ“, „Сајлово“, „Ветерник“ и „Сремска Каменица“. Град Нови Сад активно ради на унапређењу путне инфраструктуре, јер је то важна превентивна мера када је реч о безбедности у саобраћају. Стварамо најбоље услове за безбедно кретање пешака, бициклиста и возила, а то постижемо унапређењем квалитета путне инфраструктуре, изградњом пешачких и бициклистичких стаза, као и тротоара, постављањем рампи за приступ објектима и семафора за звучном сигнализацијом и тајмером, улагањем у јавно осветљење, као и разним превентивним мерама, попут ове данашње едукације - рекао је градоначелник Ђурић и позвао суграђане да представницима Месних заједница пријаве све што сматрају да утиче лоше на безбедност у саобраћају у њиховом окружењу, како би ефикасно и брзо дошло до санирања проблема.

Према званичним подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, од 2018. године до 2022. у Новом Саду укупно је погинуло 38 лица старијих од 65 година, док је 688 старијих грађана повређено. Тај број погинулих износи, чак 37 процената од укупног броја свих погинулих лица. 

Нови Сад, 1. децембар 2023. године