Čitaj mi

ODRŽANA EDUKACIJA LICA STARIJIH OD 65 GODINA O BEZBEDNOM UČESTVOVANJU U SAOBRAĆAJU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je Edukaciji lica starijih od 65 godina o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, održanoj u prostorijama MZ „7. jul“. Edukaciju je organizovala Gradska uprava za saobraćaj i puteve Novog Sada, odnosno Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada.

- Važno nam je da se naši najstariji sugrađani, zbog sopstvene i opšte bezbednosti,  vladaju u saobraćaju savesno i odgovorno i da imaju pojačanu pažnju u vezi sa potencijalnim opasnostima. Ovo je prva od šest novosadskih mesnih zajednica u kojima će se razgovarati o bezbednosti u saobraćaju i usmerena je ka najstarijim učesnicima u saobraćaju, tj. osobama starijim od 65 godina. Edukacije će biti sprovedene i u Mesnim zajednicama „Boško Buha“, „Kovilj“, „Sajlovo“, „Veternik“ i „Sremska Kamenica“. Grad Novi Sad aktivno radi na unapređenju putne infrastrukture, jer je to važna preventivna mera kada je reč o bezbednosti u saobraćaju. Stvaramo najbolje uslove za bezbedno kretanje pešaka, biciklista i vozila, a to postižemo unapređenjem kvaliteta putne infrastrukture, izgradnjom pešačkih i biciklističkih staza, kao i trotoara, postavljanjem rampi za pristup objektima i semafora za zvučnom signalizacijom i tajmerom, ulaganjem u javno osvetljenje, kao i raznim preventivnim merama, poput ove današnje edukacije - rekao je gradonačelnik Đurić i pozvao sugrađane da predstavnicima Mesnih zajednica prijave sve što smatraju da utiče loše na bezbednost u saobraćaju u njihovom okruženju, kako bi efikasno i brzo došlo do saniranja problema.

Prema zvaničnim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, od 2018. godine do 2022. u Novom Sadu ukupno je poginulo 38 lica starijih od 65 godina, dok je 688 starijih građana povređeno. Taj broj poginulih iznosi, čak 37 procenata od ukupnog broja svih poginulih lica.

Novi Sad, 1. decembar 2023. godine