Читај ми

ОДРЖАНА ЈАВНА АКЦИЈА КОНТРОЛЕ АУТО-СЕДИШТА ЗА ДЕЦУ

 

 

 

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Немања Вукчевић присуствовао је јавној акцији контроле ауто-седишта за децу која има за циљ повећање безбедности најмлађих у саобраћају.

Јавна акција се одржала други пут на паркингу преко пута Мастер центра Новосадског сајма од 10.30 до 14.00 часова и намењена је свим родитељима и осталим заинтересованим особама који су  желели да провере да ли ауто-седиште које користе одговарају узрасту њиховог детета, да ли је седиште правилно постављено у возилу и да ли је дете правилно везано током вожње.

-Данашња акција је још једна у низу који коју Град Нови Сад подржава са једним циљем, а то је да се ниво безбедности у саобраћају подигне на што виши ниво. Подсетићу да Нови Сад ове године први пут бележи повећање стопе наталитета и у складу са том чињеницом наставићемо да утичемо на свест и савест возача и свих учесника у саобраћају да  би наша деца и  најмлађи  суграђани били свакодневнио безбедни у саобраћају- рекао је Немања Вукчевић.

Акцију организују Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима Града Новог Сада, Центар за промоцију безбедности саобраћаја и Удружење „Родитељ”, а преглед седишта су обавили едуковани саветници за ауто- седишта.

Иначе, у акцији прегледа ауто седишта која је одржана почетком јуна, прегледано је око 50 возила, а резултати акције показали су да је 76% деце неправилно везано у ауто-седишту, док се готово 80% седишта неисправно користи у саобраћају.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, деца у Србији данас чешће страдају као путници у возилу, него као пешаци. Само у 2011. години, 791 дете је страдало као путник на српским путевима, најчешће у возилима својих родитеља. Велика већина њих била би поштеђена повреда или би њихове повреде биле лакше, да су била правилно везана у дечијим ауто-седиштима.

Нови Сад, 9. новембар 2013. године