Čitaj mi

ODRŽANA JAVNA AKCIJA KONTROLE AUTO-SEDIŠTA ZA DECU

 

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Nemanja Vukčević prisustvovao je javnoj akciji kontrole auto-sedišta za decu koja ima za cilj povećanje bezbednosti najmlađih u saobraćaju.

Javna akcija se održala drugi put na parkingu preko puta Master centra Novosadskog sajma od 10.30 do 14.00 časova i namenjena je svim roditeljima i ostalim zainteresovanim osobama koji su  želeli da provere da li auto-sedište koje koriste odgovaraju uzrastu njihovog deteta, da li je sedište pravilno postavljeno u vozilu i da li je dete pravilno vezano tokom vožnje.

-Današnja akcija je još jedna u nizu koji koju Grad Novi Sad podržava sa jednim ciljem, a to je da se nivo bezbednosti u saobraćaju podigne na što viši nivo. Podsetiću da Novi Sad ove godine prvi put beleži povećanje stope nataliteta i u skladu sa tom činjenicom nastavićemo da utičemo na svest i savest vozača i svih učesnika u saobraćaju da  bi naša deca i  najmlađi  sugrađani bili svakodnevnio bezbedni u saobraćaju- rekao je Nemanja Vukčević.

Akciju organizuju Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Grada Novog Sada, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja i Udruženje „Roditelj”, a pregled sedišta su obavili edukovani savetnici za auto- sedišta.

Inače, u akciji pregleda auto sedišta koja je održana početkom juna, pregledano je oko 50 vozila, a rezultati akcije pokazali su da je 76% dece nepravilno vezano u auto-sedištu, dok se gotovo 80% sedišta neispravno koristi u saobraćaju.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci. Samo u 2011. godini, 791 dete je stradalo kao putnik na srpskim putevima, najčešće u vozilima svojih roditelja. Velika većina njih bila bi pošteđena povreda ili bi njihove povrede bile lakše, da su bila pravilno vezana u dečijim auto-sedištima.

Novi Sad, 9. novembar 2013. godine