Читај ми

ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП О ЗДРАВСТВЕНОМ ЗНАЧАЈУ СМАЊЕЊА УНОСА СОЛИ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват поздравиo je присутне на стручном скупу под називом "Здравствени значај смањења уноса соли" који, у оквиру програма континуиране медицинске едукације здравствених радника реализује Институт за јавно здравље Војводине. Ова едукација је намењена лекарима и медицинским сестрама из Предшколске установе „Радосно детињство“, Завода за здравствену заштиту студената и Дома здравља "Нови Сад".

-  Истраживања спроведена широм света указују на то да је уобичајени унос соли превелик, а томе пре свега доприносе наше навике. То има велики утицај на развој повишеног крвног притиска, срчаних болести, можданог удара, али и других здравствених поремећаја. Са друге стране, бројне епидемиолошке студије утврдиле су да и благо смањење уноса соли прати смањење обољевања од срчаних болести и можданог удара и смртност - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао да Град Нови Сад препознаје значај оваквих едукација и да ће наставити да их подржава.

У Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине у сарадањи са Градском управом за здравство спроводи програм контроле садржаја соли у оброцима организоване друштвене исхране деце, студената и радника и контролу садржаја соли у индустријски произведеним намирницама на тржишту Новог Сада још од 2005. године. Резултати спровођења програма у граду недвосмислено показују то да је садржај соли у индустријски произведним намирницама велики, тако да појединци који желе, или им је лекар препоручио да смање унос соли, не могу да се придржавају тих препорука. Сарадња Градске управе за здравство, Института за јавно здравље Војводине, ПУ „Радосно детињство“ и Студентског центра у посматраном периоду довела је до значајног смањења садржаја соли у оброцима који се припремају у тим установама, иако жељени циљ још није достигнут.

Нови Сад, 20. новембар 2013. године