Čitaj mi

ODRŽAN STRUČNI SKUP O ZDRAVSTVENOM ZNAČAJU SMANJENJA UNOSA SOLI

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat pozdravio je prisutne na stručnom skupu pod nazivom "Zdravstveni značaj smanjenja unosa soli" koji, u okviru programa kontinuirane medicinske edukacije zdravstvenih radnika realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Ova edukacija je namenjena lekarima i medicinskim sestrama iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata i Doma zdravlja "Novi Sad".

-  Istraživanja sprovedena širom sveta ukazuju na to da je uobičajeni unos soli prevelik, a tome pre svega doprinose naše navike. To ima veliki uticaj na razvoj povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, moždanog udara, ali i drugih zdravstvenih poremećaja. Sa druge strane, brojne epidemiološke studije utvrdile su da i blago smanjenje unosa soli prati smanjenje oboljevanja od srčanih bolesti i moždanog udara i smrtnost - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao da Grad Novi Sad prepoznaje značaj ovakvih edukacija i da će nastaviti da ih podržava.

U Novom Sadu, Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradanji sa Gradskom upravom za zdravstvo sprovodi program kontrole sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece, studenata i radnika i kontrolu sadržaja soli u industrijski proizvedenim namirnicama na tržištu Novog Sada još od 2005. godine. Rezultati sprovođenja programa u gradu nedvosmisleno pokazuju to da je sadržaj soli u industrijski proizvednim namirnicama veliki, tako da pojedinci koji žele, ili im je lekar preporučio da smanje unos soli, ne mogu da se pridržavaju tih preporuka. Saradnja Gradske uprave za zdravstvo, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, PU „Radosno detinjstvo“ i Studentskog centra u posmatranom periodu dovela je do značajnog smanjenja sadržaja soli u obrocima koji se pripremaju u tim ustanovama, iako željeni cilj još nije dostignut.

Novi Sad, 20. novembar 2013. godine