Читај ми

ОДРЖАН СКУП „ПУТ КА БЕЗБЕДНОЈ ШКОЛИ – ПРЕВЕНЦИЈА НАСИЉА КРОЗ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА МИР“

Глобално партнерство за превенцију оружаних сукоба у сарадњи са Групом за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Основном школом „Никола Тесла“ из Новог Сада и Нансен дијалог центром Србија организовало је округли сто на тему „Пут ка безбедној школи - превенција насиља кроз образовање за мир“. Циљеви округлог стола су представљање активности школа које реализују програме из области образовања за мир и превенције насиља, указивање на значај и примене различитих техника и кумулативног позитивног дејства различитих програма у превенцији насиља.

Регионални стручни скуп отворио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је истакао да Град кроз Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама, у које су укључене све релевантне установе и појединци, ради на превенцији насиља у новосадским школама. Он је додао да су из буџета Града Новог Сада за ове потребе издвојена додатна средства за видео надзор у школама, као и за идентификационе картице ученика и похвалио рад Полицијске управе у Новом Саду чија акција „Школарац“ показује добре резултате.

-Безбедност је приоритет Града Новог Сада и ја лично му приступам као градоначелник, али и као родитељ два ђака. У борби за безбедне школе нико не сме да буде изопштен. Неопхона је сарадња и учешће различитих институција и организација на свим нивоима, међутим веома је важно да се укључе и родитељи, јер овај проблем не може да буде потпуно и квалитетно решен без подршке целокупне заједнице – изјавио је градоначелник Милош Вучевић.

Поред градоначелника, на округлом столу говорили су  и генерални конзул Црне Горе у Србији Миодраг Канкараш, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства просвјете Републике Црне Горе, представник Школске управе Нови Сад, наставници-медијатори из Србије и Црне Горе, ментори програма „Школе без насиља“ и представник Савета родитеља ОШ „Никола Тесла“.

Представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Биљана Лајовић похвалила је добру праксу ОШ „Никола Тесла“ која спроводи програм из области образовања за мир и превенцију насиља.
-Захваљујући интерсекторској сарадњи и напорима појединаца питање безбедности се третира као једно од најважнијих у раду Министарства. Морамо да признамо да насиље постоји, али желимо системски да се бавимо одговором на насиље и да осигурамо нашој деци безбедно одрастање – рекла је Биљана Лајовић.

Округли сто је организован у оквиру студијске посете представника Министарства просвјете Црне Горе, Завода за школство и наставника црногорских основних школа, ОШ „Никола Тесла“ из Новог Сада и ОШ „ Јан Чајак“ из Бачког Петровца, која се реализује кроз регионални програм „Образовне институције имплементирају образовање за мир“.

Нови Сад, 30. септембар 2015. године