Čitaj mi

ODRŽAN SKUP „PUT KA BEZBEDNOJ ŠKOLI – PREVENCIJA NASIJA KROZ OBRAZOVANJE ZA MIR“

Globalno partnerstvo za prevenciju oružanih sukoba u saradnji sa Grupom za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Osnovnom školom „Nikola Tesla“ iz Novog Sada i Nansen dijalog centrom Srbija organizovalo je okrugli sto na temu „Put ka bezbednoj školi - prevencija nasilja kroz obrazovanje za mir“. Ciljevi okruglog stola su predstavljanje aktivnosti škola koje realizuju programe iz oblasti obrazovanja za mir i prevencije nasilja, ukazivanje na značaj i primene različitih tehnika i kumulativnog pozitivnog dejstva različitih programa u prevenciji nasilja.

Regionalni stručni skup otvorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je istakao da Grad kroz Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, u koje su uključene sve relevantne ustanove i pojedinci, radi na prevenciji nasilja u novosadskim školama. On je dodao da su iz budžeta Grada Novog Sada za ove potrebe izdvojena dodatna sredstva za video nadzor u školama, kao i za identifikacione kartice učenika i pohvalio rad Policijske uprave u Novom Sadu čija akcija „Školarac“ pokazuje dobre rezultate.

-Bezbednost je prioritet Grada Novog Sada i ja lično mu pristupam kao gradonačelnik, ali i kao roditelj dva đaka. U borbi za bezbedne škole niko ne sme da bude izopšten. Neophona je saradnja i učešće različitih institucija i organizacija na svim nivoima, međutim veoma je važno da se uključe i roditelji, jer ovaj problem ne može da bude potpuno i kvalitetno rešen bez podrške celokupne zajednice – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pored gradonačelnika, na okruglom stolu govorili su  i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstva prosvjete Republike Crne Gore, predstavnik Školske uprave Novi Sad, nastavnici-medijatori iz Srbije i Crne Gore, mentori programa „Škole bez nasilja“ i predstavnik Saveta roditelja OŠ „Nikola Tesla“.

Predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Biljana Lajović pohvalila je dobru praksu OŠ „Nikola Tesla“ koja sprovodi program iz oblasti obrazovanja za mir i prevenciju nasilja.
-Zahvaljujući intersektorskoj saradnji i naporima pojedinaca pitanje bezbednosti se tretira kao jedno od najvažnijih u radu Ministarstva. Moramo da priznamo da nasilje postoji, ali želimo sistemski da se bavimo odgovorom na nasilje i da osiguramo našoj deci bezbedno odrastanje – rekla je Biljana Lajović.

Okrugli sto je organizovan u okviru studijske posete predstavnika Ministarstva prosvjete Crne Gore, Zavoda za školstvo i nastavnika crnogorskih osnovnih škola, OŠ „Nikola Tesla“ iz Novog Sada i OŠ „ Jan Čajak“ iz Bačkog Petrovca, koja se realizuje kroz regionalni program „Obrazovne institucije implementiraju obrazovanje za mir“.

Novi Sad, 30. septembar 2015. godine