Читај ми

ОДРЖАН СЕМИНАР „ОБНОВА, ОДРЖАВАЊЕ И ПРОМОЦИЈА ТВРЂАВА – НАЦИОНАЛНИ ЗАДАЦИ РАЗВОЈА У ЕВРОПСКИМ ОКВИРИМА“

Семинар ''Обнова, одржавање и промоција тврђава-национални задаци развоја у европским оквирима'' који организује Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада одржава се у Официрском павиљону на Петроварадинској тврђави. Семинар се организује на иницијативу пријатељске организације ECCOFORT из Немачке, у сарадњи са Danube Competence Centre из Београда и уз подршку Националног комитета ICOMOS Србија, Europa Nostra Србија и ICOFORT Хрватска. Поред организатора, на семинару ће излагати домаћи и инострани стручњаци из области заштите непокретног културног наслеђа, као и из области туризма.

- Нови Сад се позиционирао као својеврсни културни центар управо захваљујући богатом културно-историјском наслеђу. Зато је важно што смо домаћини семинара који афирмише и промовише градитељско-фортификацијско наслеђе, посебно имајући у виду да је Град Нови Сад ове године започео значајну инвестицију обнове подргађа Петроварадинске тврђаве. Овај семинар окупља еминентне домаће и стране стручњаке из те области и много ће нам значити њихова искуства – изјавио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада Синиша Јокић оценио је да Србија баштини велико градитељско наслеђе, а да су посебно у том смислу атрактивне тврђаве у дунавској регији.

- Тврђаве су велики туристички потенцијал, а у Европи постоји низ организација, појединаца и институција које се баве тврђавама и које желе да истраже тврђаве и у нашој земљи. Стручњаци нашег Завода презетноваће им Петроварадинску тврђаву, колеге ће представити друге тврђаве у Србији и из региона. Разговараћемо о томе како их обнављати, одржавати и боље искористити у туристичком смислу – казао је Јокић.

Заменик председавајућег ECCOFORT регионалне асоцијације проф. др Ханс Рудолф-Нојман рекао је да Петроварадинска тврђава превазилази националне оквире и да има међународни значај. Он је такође нагласио да је Европска унија 2012. започела пројекат посвећен фортификацији и да је његова жеља да и српске тврђаве буду део тог пројекта.

Нови Сад, 1. септембар 2017. године