Čitaj mi

ODRŽAN SEMINAR „OBNOVA, ODRŽAVANЈE I PROMOCIJA TVRĐAVA – NACIONALNI ZADACI RAZVOJA U EVROPSKIM OKVIRIMA“

Seminar ''Obnova, održavanje i promocija tvrđava-nacionalni zadaci razvoja u evropskim okvirima'' koji organizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada održava se u Oficirskom pavilјonu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Seminar se organizuje na inicijativu prijatelјske organizacije ECCOFORT iz Nemačke, u saradnji sa Danube Competence Centre iz Beograda i uz podršku Nacionalnog komiteta ICOMOS Srbija, Europa Nostra Srbija i ICOFORT Hrvatska. Pored organizatora, na seminaru će izlagati domaći i inostrani stručnjaci iz oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i iz oblasti turizma.

- Novi Sad se pozicionirao kao svojevrsni kulturni centar upravo zahvalјujući bogatom kulturno-istorijskom nasleđu. Zato je važno što smo domaćini seminara koji afirmiše i promoviše graditelјsko-fortifikacijsko nasleđe, posebno imajući u vidu da je Grad Novi Sad ove godine započeo značajnu investiciju obnove podrgađa Petrovaradinske tvrđave. Ovaj seminar okuplјa eminentne domaće i strane stručnjake iz te oblasti i mnogo će nam značiti njihova iskustva – izjavio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić ocenio je da Srbija baštini veliko graditelјsko nasleđe, a da su posebno u tom smislu atraktivne tvrđave u dunavskoj regiji.

- Tvrđave su veliki turistički potencijal, a u Evropi postoji niz organizacija, pojedinaca i institucija koje se bave tvrđavama i koje žele da istraže tvrđave i u našoj zemlјi. Stručnjaci našeg Zavoda prezetnovaće im Petrovaradinsku tvrđavu, kolege će predstaviti druge tvrđave u Srbiji i iz regiona. Razgovaraćemo o tome kako ih obnavlјati, održavati i bolјe iskoristiti u turističkom smislu – kazao je Jokić.

Zamenik predsedavajućeg ECCOFORT regionalne asocijacije prof. dr Hans Rudolf-Nojman rekao je da Petrovaradinska tvrđava prevazilazi nacionalne okvire i da ima međunarodni značaj. On je takođe naglasio da je Evropska unija 2012. započela projekat posvećen fortifikaciji i da je njegova želјa da i srpske tvrđave budu deo tog projekta.

Novi Sad, 1. septembar 2017. godine