Читај ми

ОДРЖАН САСТАНАК СА УДРУЖЕЊИМА ГРАЂАНА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТИЊА

Члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић одржао је састанак у Скупштини Града Новог Сада са представницима више удружења грађана за заштиту животиња и представницима Факултета за пољопривреду са Департмана за Ветеринарску медицину. Састанку су присуствовали и представници Градске управе за комуналне послове, ЈКП „Зоохигијена и ветерина“ и Комуналне инспекције Града Новог Сада.

Током састанка представници удружења за заштиту животиња упознали су члана Градског већа за комуналне послове Здравка Јелушића са проблемима са којима се најчешће сусрећу. Они су изнели своје ставове о унапређењу заштите животиња и осврнули се на недостатак системских мера чије би доношење довело до системског решења. Похвалили су рад ЈКП „Зоохигијена и ветерина“ у спровођењу CNR програма тј. хуманог начина хватања, чиповања, кастрирања/стерилисања, вакцинисања и прегледа нарави и потом враћања животиња на њима познату територију, јер је до сада дао добре резултате. Такође, они су истакли и да је напуштање животиња и неодговорност власника паса велики проблем, и подвукли да је стерилизација власничких животиња неизбежан део одговорног власништва, као и контрола чиповања животиња. 
 
Јелушић је нагласио да је Град спреман да се развије и унапреди сарадња са свим установама и организацијама које брину о добробити животиња, и истакао значај састанка и жељу да се у реализацију проблема максимално укључи и Департман за Ветеринарску медицину на Пољопривредном факултету.

Директор Департмана за Ветеринарску медицину на Пољопривредном факултету професор др. Марко Цинцовић изразио је спремност за заједничку даљу сарадњу, за иницирање тема, плана и програма за едукацију и развој грађанске свести.

Учесници састанка сложили су се да је потребна заједничка реакција и напор како би се већи део проблема решио, а као један од најважнијих предлога истакнуте су едукација грађана, подстицајна кампања и планске акције током којих би се грађани Новог Сада упознали са прописима и са системом „pet friendly“, јер је то како су рекли, прави начин да се подигне општи ниво свести у правцу одговорнијег односа према животињама.

На крају састанка договорено је да се приликом следећег сусрета изнесу предлози за решавање проблема, а који подразумевају синергију свих учесника како би се континуирано и синхронизовано спроводиле активности у циљу добробити животиња.

Нови Сад, 23. октобар 2020. године