Читај ми

ОДРЖАН САСТАНАК ПОСВЕЋЕН НАЦИОНАЛНИМ МАЊИНАМА

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Никола Ћировић заједно са шефом Кабинета градоначелника Новог Сада Александром Петровићем, чланом Градског већа за здравство проф. др Золтаном Хорватом и председницом Сaвета за међунационалне односе Града Новог Сада Аном Возар присуствовали су састанку са експертском мисијом Европске комисије која је посвећена националним мањинама.

Састанку су такође присуствовали и члан експертске мисије проф. Рајнер Хофман, представница Европскe комисија за проширење ЕУ Дита Куделова, представница делегације ЕУ у Србији Ана Миленић, као и саветник у Канцеларији за људска и мањинска права Владе Републике Србије Владо Радуловић.

-Нови Сад је прави пример како се у условима мултиетничности и различитости остварује суживот и добри комшијски односи у складу са најбољим вредностима и праксом. Припадници националних мањина у Републици Србији могу да изаберу своје националне савете ради остваривања својих права на самоуправу у култури, образовању и службеној употреби језика и писма- рекао је проф. др Никола Ћировић и додао да су различитости које негујемо уједно и наше највеће богатсво.

Члан експертске мисије проф. Рајнер Хофман изразио је задовољство због доласка у Нови Сад и организације оваквог састанка нагласивши да кључно питање чине промене до којих је дошло у односу на претходну посету експертске мисије од пре три године.

-Посебан акценат стављам на питање образовања националних мањина, употребе језика  и њихово укључивање у израду предлога закона- нагласио је проф. Рајнер Хофман и додао да је постојећи законодавни оквир у Републици Србији којим су регулисана права националних мањина изузетно добар.

Нови Сад, 25. март 2015. године